'MALO TKO PITA ODAKLE NOVAC ZA PLAĆE'; Plenković otkrio da razmatraju nove mjere: / 'Najlakše bi bilo uvesti još jedan lockdown, ali...'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Premijer je ponovio da je prioritet Vlade bio i ostao očuvanje zdravlja građana te spašavanje svakog života: 'Tu treba jasno reći da nije izbor zdravlje ili gospodarstvo,

16.12.2020.
8:41
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Nakon praktički 17 dana premijer Andrej Plenković danas izlazi iz izolacije u kojoj je bio zbog zaraze koronavirusom. U intervjuu za Globus, Plenković je rekao da se osjeća dobro i spremno za nastavak rada. Kaže da je imao blaže respiratorne simptome, izraženiji kašalj, zbog kojeg mu je i produljena izolacija, ali nije imao temperaturu.

Stanje s koronavirusom ne jenjava, a na pitanje što planira učiniti Plenković je rekao da razmatraju nove mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, unatoč posljednjem snažnom postroženju mjera, brojevi novozaraženih i dalje su visoki, iako njihov porast stagnira, ali nama je cilj da ih spustimo što prije i smanjimo širenje zaraze. Postigli smo dogovor oko prelaska srednjih škola na online nastavu te donijeli odluku koja se odnosi na posebnu organizaciju djelatnosti trgovina. Razmatramo i nove mjere, kao i proširenje postojećih".

Ponovio je da je prioritet Vlade bio i ostao očuvanje zdravlja građana te spašavanje svakog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu treba jasno reći da nije izbor zdravlje ili gospodarstvo, nego - i zdravlje i gospodarstvo. Najlakše bi bilo uvesti još jedan lockdown, no malo tko pritom pita odakle onda za plaće i financiranje gospodarstva. A vidimo i u nekim drugim zemljama koje su se potpuno zatvorile da i dalje bilježe visoke brojeve novozaraženih i preminulih. Zato je izuzetno važno da se svi pridržavamo svih propisanih mjera kako bismo zajedničkim naporima smanjili broj zaraženih i pritisak na bolnice i zdravstveno osoblje koje daje sve od sebe da bi se spasio svaki život i održao zdravstveni sustav", dodao je.

Image
PLENKOVIĆ BI U SRIJEDU TREBAO IZAĆI IZ IZOLACIJE: /

Konzultirao se s liječnicima, imao je blaže respiratorne simptome

Image
PLENKOVIĆ BI U SRIJEDU TREBAO IZAĆI IZ IZOLACIJE: /

Konzultirao se s liječnicima, imao je blaže respiratorne simptome

Kampanja za cijepljenje

Što se tiče cjepiva, Plenković kaže da će Hrvatska nakon što ga Europska agencija za lijekove odobri započeti proces distribucije prvih 125 tisuća doza. "Odredili smo prioritetne najizloženije skupine, prije svega zdravstveno osoblje, radnici i korisnici domova za starije, starije osobe i kronični bolesnici. Cjepiva će biti besplatna, kao što je tradicija hrvatskog javnoga zdravstva", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakva kriza traži od svih nas usmjerenost na nacionalno jedinstvo, međusobnu solidarnost i visok stupanj odgovornosti kako bismo spasili što više života, a posredno i naše gospodarstvo koje je, uostalom, ključno i za financiranje zdravstvenog sustava.

Pitanje povjerenja bit će važno i po dolasku cjepiva. Bude li se velik udio stanovništva cijepio, brže ćemo se riješiti zaraze. Pokrenut ćemo i javnu kampanju jer želimo da sve informacije o cjepivu budu transparentne, jasne, znanstveno utemeljene kako bi se građanima objasnilo koje su koristi od njega i kako ih ono može zaštititi od bolesti", rekao je Plenković za Globus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo