emocionalna podrška / ​Najbolji prijatelji kad je najteže: malenim pacijentima u Klaićevu stižu dva terapijska psa

Istraživanja su pokazala - terapijski psi umanjuju stres, strah i pomažu u liječenju malih bolesnika. Dovoljno razloga da usprkos dugom birokratskom putu stignu u najveću dječju bolnicu

6.4.2017.
19:02
VOYO logo

Psi će bolnicu posjećivati jednom na tjedan i to dvije grupe djece - 
mlađe i starije od 10 godina.. 

"Druženje s psima olakšava djetetu boravak u bolnici, smanjuje stres i ubrzava postupak liječenja, bez obzira radili se o akutnoj ili korničnoj bolesti", kazala je Sanja Kolaček, Klinika za dječje bolesti Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza projekta "Djeca prijatelji životinja" dug je i birokratski put, jer za pse na bolničkim hodnicima potrebne su mnoge dozvole.

Psi neće djeci biti samo emocionalna podrška nego i prilika za učenje. Jednom do dva puta na tjedan u bolnicu će stizati brojni stručnjaci: od psihologa do veterinara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidimo sve ove aktivnosti i radionice imaju jednu edukativnu dimenziju jer će djeca učiti o tomu kako brinuti o životinjama, kako postupati s njim", poručila je Lea Devčić, Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Treninzi traju i po nekoliko mjeseci, a prošao ga je i Hari. Star je dvije godine i još se ne zna u čije će ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Biramo ih i testiramo kao štence oni idu kod naših volontera socijalizatora na godinu dana. Cijelo vrijeme ih testiramo da vidimo za što imaju najviše afiniteta", kazao je Damir Vučić, instruktor pasa pomagača.

Projekt kakav u drugim zemljama već postoji, mogao bi se i proširiti iz glavnog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno da će ovo biti lavina, lavina uvijek kreće od malog kamenčića. Krenuli su Suvag i Goljak, mi smo malo veći kamenčić i nadamo se da će se to zakotrljati po cijeloj Hrvatskoj", izjavio je Zoran Bahtijarević, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Uz Klaićevu, psi stižu i u Kliniku za tumore. Neće biti podrška samo djeci, nego i odraslim pacijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo