'plaće su im rasle' / Malenica misli da Dobronić politizira, kaže da odluka oko štrajkaša nije bila laka, ali bili su primorani

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Vrata Ministarstva su im otvorena. Spremni smo na nove razgovore. Nastavit ćemo razgovarati. Svaki konstruktivan doprinos završetku štrajka cijenimo i dobrodošao je'

17.7.2023.
16:25
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

"Pozivam službenike da se vrate na radna mjesta i prihvate ponudu Vlade te da radimo na ponudi boljih uvjeta. Kao Vlada svjesni smo nezadovoljstva plaćama i zato smo pokrenuli sve aktivnosti", rekao je ministar Ivan Malenica nakon što se djelatnici u pravosuđu istaknuli da ostaju pri štrajku.

"Tu smo odluku bili primorani donijeti, nije bilo lako", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što smo razgovarali sa sindikatima proteklih mjesec dana, na zadnjem smo predložili potpisivanje sporazuma u kojem bi se Vlada obvezala dodatno povećati plaće. Kao sastavni dio sporazuma dostavili smo i novo povećanje koeficijenata za službenike i namještenike koji idu za tim da neto plaća bude oko 1.000 eura. Točno smo specificirali koeficijente za radna mjesta", naveo je pa onda uzeo konkretan primjer kako bi pokazao da je od 2016. godine plaća službenika i namještenika rasla 64 posto.

Govori naime da je jednom sudskom zapisničaru s plaćom od 495 eura 2016. ista do danas porasla 843 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IVA ŠUŠKOVIĆ /

Štrajkaši u pravosuđu: 'Spremni smo obustaviti rad i na hitnim poslovima'

Image
IVA ŠUŠKOVIĆ /

Štrajkaši u pravosuđu: 'Spremni smo obustaviti rad i na hitnim poslovima'

Potom je komentirao i izjavu Radovana Dobronića, predsjednika Vrhovnog suda.

"Moj osobni stav je da je predsjednik Vrhovnog suda ipak ušao u politizaciju teme što ne doprinosi rješevanju situacije. Razgovaram kontinuirano s predsjednikom Vrhovnog suda gdje smo izvijestili da smo donijeli odluku o umanjenoj plaći za dane u štrajku. Dostavili smo i tablicu da se vidi kakva je namjera Vlade i kako bi povećanje koeficijenata išlo. Ne znam njegove ovlasti. Nije dao konkretne odgovore. Pretpostavljam da će sutra na sastanku sa sindikatima odrediti što su nužni poslovi. Ovlasti za nekakvo djelovanje ima u okviru poslova sudske uprave što će valjda učiniti sutra kad će donijeti odluku, naredbu o obavljanju poslova", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe i kako je čuo kritike Dobronića, ali i oporbe da se ne ulaže u pravosuđe dovoljno pa je istaknuo kako su osigurana i strana i domaća sredstva za pravosudnu infrastrukturu, ali i da će pratiti i ulaganje u digitalizaciju.

"Vrata Ministarstva su im otvorena. Spremni smo na nove razgovore. Nastavit ćemo razgovarati. Svaki konstruktivan doprinos završetku štrajka cijenimo i dobrodošao je", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluka o neisplati plaća za vrijeme štrajka nije popularna, ali ostali službenici kritiziraju da su bili jednako plaćeni, a bili su u štrajku. Sucima je osnovica na razini 2009., to je neusporedivo. Suci i državni odvjetnici su u prvo mstupnju dobili nešto manje od 30 posto povećanje, a u drugom oko 14 posto, kao i zapisničari. Sucima se osnovica nije povećavala od 2009.", zaključio je.

POGLEDAJTE VIDEO: Štrajkaši u pravosuđu skečevima provociraju Vladu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo