umrla od ozljeda / Malena Nikoll umrla je prije godinu dana, a njezina smrt bila je fatalna greška sustava. Domovi su na rubu izdržljivosti

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Početkom ožujka na snagu je stupio novi Zakon o udomiteljstvu, kojim su povećane naknade za udomitelje

4.4.2022.
9:00
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Na današnji dan, prije točno godinu dana, tragičnom je smrću umrla dvogodišnja djevojčica Nikoll iz Nove Gradiške. Djevojčicu je majka nekoliko dana prije smrti odgurnula, pri čemu je malena pretrpjela fatalne ozljede, a i prije je bila emocionalno zanemarena te psihički i tjelesno zlostavljana. Bio je to ogroman propust Centra za socijalnu skrb.

Nakon ovog tragičnog slučaja centri za socijalnu skrb počeli su u većoj mjeri izdvajati djecu iz problematičnih obitelji. Ali problem je u tome što država istodobno nije osigurala alternativni smještaj u koji bi se tu djecu sklanjalo. Domovi su pretrpani, udomitelja nema dovoljno, a procesi posvajanja djece i dalje su vrlo spori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasna Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb u Nazorovoj, kazala je da imaju 50 posto više djece od smještenih kapaciteta, pišu 24 sata. Imaju više od 90, umjesto 60 djece, u dobi od nula do 7 godina. Poručila da je su i drugi domovi na rubu izdržljivosti. 

Image
slučaj je potresao hrvatsku /

Sjećate se malene ubijene Nikoll? Njezinu polusestru su sada oduzeli i baki. 'Promijenile su se okolnosti'

Image
slučaj je potresao hrvatsku /

Sjećate se malene ubijene Nikoll? Njezinu polusestru su sada oduzeli i baki. 'Promijenile su se okolnosti'

Samo su unatrag pola godine u Nazorovoj primili dvadesetak novorođenčadi, ravno iz rodilišta, čiji roditelji ne mogu, odnosno ne žele preuzeti brigu o njima jer su djeca teže bolesna, ili je pak riječ o bebama koje socijalni radnici odmah izuzmu iz obitelji jer je ona problematična, opasna za dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se radi na poboljšanju sustava, vidljivih rezultata još nema. Početkom ožujka na snagu je stupio novi Zakon o udomiteljstvu, kojim su povećane naknade za udomitelje, i novac koji primaju za potrebe udomljene djece. Povećan je i broj socijalnih radnika. Ravnateljica Nazorove napominje kako je dobro i to što je Ministarstvo socijalne skrbi sad preuzelo i kontrolu nad radom centara za socijalnu skrb, tako da se prati proces za svako dijete posebno.

Ministarstvo socijalne skrbi navodi da je u prošloj godini odobreno 200 novih zapošljavanja u centrima za socijalnu skrb, dok je u ovoj godini planirano, i osiguran je novac za još 50.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo