Kao usred Skoplja /

Makedonsko slavlje u zagrebačkoj Areni: Kiro Lazarov s 37 na plećima vodio reprezentaciju i presudio u drami

Image
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Tisuće makedonskih i slovenskih navijača pohodile su Zagreb za prvu utakmicu svojih reprezentacija na Europskom prvenstvu. U Areni je poslije utakmice odzvanjala makedonska pjesma, čija je reprezentacija pobijedila Sloveniju 25:24

13.1.2018.
21:10
Dalibor Urukalović/PIXSELL
VOYO logo

Kao usred Ljubljane i Skoplja. Čas Slovenci u euforiji, čas Makedonci. Prekrasan zaključak prvog zagrebačkog dana na Euru. Drama dviju reprezentacija koje su se već ovime, objektivno, borile za drugu mjesto u skupini, jer Njemačka je broj jedan. A Makedonija u kontroliranoj situaciji za poziciju broj dva nakon 25:24 pobjede u prvom krugu zagrebačke skupine A.

Slovenci su vodili prvi dio, Makedonci stizali. Obrnuto u drugom poluvremenu. Presudio je makedonski rukometni velikan Kiril Lazarov. I u 38. godini života Kiro, nekoć Zagrebaš, uzima, kao danas, 14 šuteva i provodi čitavu utakmicu na terenu. Pogodio ih je sedam, odigravši najbolje u zadnjih pet minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri slovenskom vodstvu od jedan razlike stariji Lazarov (mlađi Filip dva gola) izvlači gol za izjednačenje. Lopta je na sigurnom kada je u njegovoj ruci. Mirnoću pokazuje u idućim napadima nakon što su Makedonci poveli. U zadnja dva napada kao igrač prepun iskustva mirno lovi Slovence u zamku, trošeći vrijeme i ne dajući im ikakvu šansu da izjednače u zadnjoj minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova je Makedonija ipak puno više od "samo" Lazarova kao što je nekoć bila. Zemlja iz koje dolazi europski klupski prvak Vardar ima još puno rukometne kvalitete. Dejan Manaskov zabio je i više od Larazova starijeg, točnije osam golova.

Puno tenzija i naboja u zraku, te - odlične atmosfere. Svaka pohvala i makedonskim i slovenskim navijačima (koji su bili nešto brojniji). Na terenu pregršt isključenja. Makedonci su u jednom trenutku ostali na samo tri igrača u terenu. I jedni i drugi vodili su po četiri razlike, da bi se stalo u posljednjih pet minuta.

Matevž Skok, slovenski vratar koji brani za PPD Zagreb, branio je fantastično u prvom dijelu. Miha Zarabec i Blaž Janc povukli su kada je bilo najteže, ali mirnoća je bila makedonska. Slovenci u zadnja dva napada dvaput gube loptu. A na drugoj strani čuva ju veliki Kiro.

Veselin Vujović riskirao je s Vidom Kavtičnikom, koji je igrao s bandažom na lijevoj, šuterskoj ruci nakon što je u jednom od pripremnih susreta ostao bez dijela kože na dlanu. Za njegovu borbenost iznimno poštovanje, no vidjelo se da mu nedostaje treninga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makedonci s dva boda protiv Slovenije kontroliraju svoju poziciju broj 2 u zagrebačkoj skupini. U ranijoj utakmici, koja je otvorila zagrebačku Arenu na ovom prvenstvu, Njemačka je bila uvjerljiva protiv Crne Gore 32:29.

Vujović: '45 godina sam u rukometu, a danas ne poznajem rukometna pravila'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski izbornik Veselin Vujović ljutito je prokomentirao suđenje. "Mogu zamjeriti samo sebi. U rukometu sam 45 godina i ne poznajem rukometna pravila. Shvatio sam da se rukomet ne igra za gledatelje, nego za gospodu koja odlučuje što i kako. U 90 posto slučajeva nisam znao što su Rumunji dosudili. Ako ljudi iz EHF-a ocjene ovakvo suđenje kao dobro onda bih se trebao napraviti nečim drugim, rudarstvom primjerice", kazao je.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo