vrhunac turističke sezone / Makarsku rivijeru čeka najjači ovoljetni turistički vikend, u Split i okolicu stiže 96 tisuća putnika

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ovaj vikemnd uz naredna tri, pogotovo s prvim u kolovozu, mnogi smatraju vrhuncem turističke sezone

23.7.2016.
14:24
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Udarni turistički vikend na Makarskoj rivijeri u znaku je najveće srpanjske ljetne smjene turista u kojoj će više od deset tisuća gostiju otputovati s mora, a nešto više njih stići na odmor u tamošnja ljetovališta. 

Prema najavama hotelijera i stanju bookinga hotelskih kuća te informacijama iz turističkih ureda, ljetovanje na Primorju nastavit će više od 55.000 domaćih i stranih turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpanj je od samog početka pa sve do ovoga vikenda u broju dolazak i noćenja gostiju za oko pet posto bolji nego lani, a očekujemo da će se tako i špica sezone nastaviti, rekao je u subotu direktor makarskog turističkog ureda Tonči Lalić.

Dobrim srpanjskim turističkim učinkom zadovoljni su direktori turističkih zajednica Brela i Baške Vode Valentina Vitković i Ante Jurišić koji očekuju da će ovogodišnja sezona u broju gostiju i noćenja biti bolja od lanjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Hotela Makarska Bepo Srzić te njegove kolege iz Brela, Tučepa i drugim hotelskih kuća na Rivijeri također ne kriju zadovoljstvo ovogodišnjim turističkim prometom dodajući kako bi ljeto za hotelijere trebalo biti bolje nego vrlo dobra lanjska turistička godina.

Inače, na državnoj cesti D8 promet je od jutros znatno pojačan, vozi se usporeno u dugim kolonama i sa zastojima, a veće prometne gužve su na prilazima Makarskoj gdje promet regulira policija, Baškoj Vodi, Tučepima i Podgori. Na prometnici od Baškog Polja kroz tunel Sveti Ilija do autoceste promet je u oba smjera znatno pojačan, kao i na putnom pravcu Makarska – Vrgorac preko Biokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trajekt Pelješčanka na liniji Makarska - Sumartin u prvoj kao ni u drugoj dopodnevnoj plovidbi nije uspio ukrcati sve putnike i vozila za otok Brač pa je tridesetak vozila ostalo čekati prvu poslijepodnevnu plovidbu.

Na liniji Drvenik - Sučuraj od jutros neprekidno plove dva trajekta, čekanje na ukrcaj je oko sat i pol vremena, a s Hvara prema kopnu čeka se do sat vremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autobusi na makarski autobusni kolodvor u dolasku i odlasku su popunjeni, uvedene su i dodatne linije, a slobodnih mjesta je vrlo malo.

Hoteli su uglavnom popunjeni, ugošćuju više od 13.000 gostiju pa hotelijeri za nastavak odmora u njhihovim kućama preporučuju prethodnu rezervaciju smještaja, dok u sobama i apartmanima privatnih kućevlasnika  i dalje ima slobodnih postelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovog vikenda u Split i okolicu stiže 96 tisuća putnika

Nešto više od 96 tisuća putnika ovoga će vikenda stići brodom ili zrakoplovom u Split i njegovu okolicu, a za splitsku Trajektnu luku očekivanih 50 tisuća putnika predstavlja vrhunac turističke sezone, dok će kroz zračnu luku samo u srpnju proći pola milijuna putnika.

Koordinator "Jadrolinije" Ante Mrvica je za Hinu izjavio da će oko 50 tisuća putnika ovoga vikenda proći kroz Trajektnu luku Split, te da se zasigurno radi o najjačem vikendu ovoga ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je najjači vikend što nam nije neko iznenađenje s obzirom na to da je uz naredna tri, pogotovo s prvim u kolovozu, baš vrhunac turističke sezone. U luci prometa ima, ali nema većih gužvi. Bonaca je i pakleno vruće, pa temperatura iznosi 36 stupnjeva. Pored svih redovnih linija oko podne smo imali izvanrednu liniju prema Braču, a hoće li trebati još pojačanja na drugim linijama to ćemo još vidjeti do kraja vikenda", kazao je Mrvica.

Dodao je da će tijekom subote kroz luku proći 30 tisuća, a u nedjelju 20 tisuća putnika i da je veliki broj putnika ovoga vikenda otišao na jednodnevne ili dvodnevne izlete.
U Zračnoj luci Split tijekom današnjeg dana sletjet će 110 zrakoplova sa 27 tisuća putnika, a sutra se očekuje 80 zrakoplova i 19 tisuća putnika. Mate Melvan iz Zračne luke Split je Hini kazao da će sljedećih pet vikenda bilježiti prilično iste brojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 110 zrakoplova koji će danas sletjeti na pistu Resnika desetak ih je privatnih i manjih zrakoplova, a ostali su komercijalni.

Zračna luka Split je za ovu godinu već prošla milijuntnog putnika, a drugog očekuju do kraja godine Tako će prvi put u povijesti te zračne luke biti zabilježen dolazak drugog milijuntnog putnika u jednoj godini što, kazao je Melvan, posebno veseli jer ove godine slave 50 obljetnicu postojanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zračna luka Split je otvorena 1966. godine, a u 2016. bi kroz našu luku trebao proći drugi milijuntni putnik, a ako ćete preciznije, ukupno 2,2 milijuna putnika. U srpnju očekujemo pola milijuna putnika. Naša zračna luka zbog svih tih rezultata raste 20 posto. Promet danas u zračnoj luci ide svojim tijekom, nema nekih većih problema. Ima nešto malo kašnjenja u dolasku, a to se reflektira na odlazak, no uglavnom se promet uz ta manja zakašnjenja odvija redovito", rekao je Melvan.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo