za razliku od hrvatskog školstva /

Majka srednjoškolca objasnila kako nastava izgleda u Danskoj: 'Profesorima se obraćaju sa Ti, ne poštuju starije lažno'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Kod nas ce ovo biti Nikad pa ni onda. Čudan i depresivan osjećaj nakon kaj mi dijete od skoro 17 godina ovo priča. Niti sam to vidjela niti budem, ali on zvuci drugačije', napisala je majka učenika na FB-u

22.9.2016.
16:02
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Majka hrvatskog srednjoškolca koji je bio na razmjeni učenika u Danskoj napisala je poduži status na Facebooku o tome kako se ondje obrazovanju mladih pristupa puno drugačije nego u Hrvatskoj.

Status je 'ulovio' Jutarnji list, prije nego što je objava postala privatna ili ju je korisnica obrisala. Svakako je vrijedna prenošenja u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svako dijete ima ispred sebe Apple Mac kompjuter, mogu prošetati na zrak kad god žele, profesor ne mora uopće biti na cijelom satu. Oni ne demoliraju razred, svi su umreženi i dobivaju sve materijale na svoj učenički account, a to sve mogu gledati i doma. Profesorima se obraćaju sa Ti, ne poštuju starije lažno. To je javna škola, ništa privatno. Danci ulazu najviše u obrazovanje.

I onda, uz sve to, na satu engleskog dobiju tekst govora Arnolda Schwarzeneggera kad su ga izabrali i razgovaraju, analiziraju, uče ih razmišljati u praksi. Klincima iz Zagreba je bilo full zabavno, auto correct je radio u Wordu, naši klinci su našli još koju grešku koju correct nije. Naravno da im svima škola nije glavna stvar i najsjajnija, ali prema našim školama i stresovima ovo je pjesma. Kako mi veli sin, kao da ideš na kavu. Puno sporije rade nego kod nas, ali učinkovito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz sve to djeca od 16 godina tamo rade 2 puta tjedno u npr. lokalnom dućanu. Sin je plaćao kartu u busu mada nitko nije kontrolirao karte.

Ja ga ovdje učim da se šverca... Zašto, nemam pojma. Tak nam je to u genima valjda.

Potiču odlazak u prirodu, vožnju biciklima. Voze se bajkom u školu cca 20 minuta.

Kod nas ce ovo biti Nikad pa ni onda. Čudan i depresivan osjećaj nakon kaj mi dijete od skoro 17 godina ovo priča. Niti sam to vidjela niti budem, ali on zvuci drugačije. I nije istina da su hladni i to, žive kao i svi klinci. Čak i alkohol smiju već sa 16 legalno kupovati. Ako smiju raditi, smiju i to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovo vrijeme u Zagrebu na Filozofskom faksu se izbacuju ljudi / studenti s fakulteta i zatvaraju im knjižnice. Tak je to kod nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo