OVA DRŽAVA NEMA MILOSTI: / 'Dirnuli ste u najranjivije, kako vas nije sram naplaćivati život?'

Image
Foto: Ilustracija: Getty

"Znate li kroz što dijete od četiri godine svakodnevno prolazi? Ona mora dobiti inzulin svaki dan minimalno šest puta, inače umire. Znate li koliko su hrabra ta djeca kad ih se bode?

2.12.2018.
17:09
Ilustracija: Getty
VOYO logo

Vijest o odluci HZZO-a o uvođenju doplate za gotovo sve inzuline izazvala je nevjericu i ljutnju oboljelih od dijabetesa kojih je u Hrvatskoj oko 300 tisuća. Oni će ubuduće za mnoge inzulinske lijekove i pripravke, koji su već sami po sebi prilično skupi, plaćati i znatnu doplatu. A riječ je o lijekovima koje koriste svakodnevno kako bi mogli normalno živjeti.

"Uvode nam doplatu na ono bez čega ne možemo živjeti – doplatu na skoro sve inzuline! I to nakon što su su se pohvalili sa pozitivnim rezultatima poslovanja ove godine”, napisao je Davor Skeledžija, urednik portala Na inzulinu, ističući kako u HZZO-ovu Povjerenstvu za lijekove, koje je donijelo ovu odluku, među 16 članova nema niti jednog dijabetologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO NEMA ZA DOPLATU MOŽE UMRIJETI? /

Ova država nema milosti, HZZO uvodi doplatu na gotovo sve inzuline

Image
TKO NEMA ZA DOPLATU MOŽE UMRIJETI? /

Ova država nema milosti, HZZO uvodi doplatu na gotovo sve inzuline

"Mora primiti inzulin najmanje šest puta dnevno"

Tim povodom Novoj TV mailom se javila Tihana Grozdek, majka četverogodišnje Eme koja ima dijabetes tipa 1, objasnivši kako će se odluka HZZO-a odraziti na njezino dijete kojemu život ovisi o inzulinu.

"Ema ima dijabetes tip 1, a tek su joj četiri godine. Ona je ovisna o inzulinu do kraja svoga života. Inzulin za nju nije lijek, za nju je to život. Molim vas, nemojte njen život početi naplaćivati, nemojte joj to zlo pripremiti. To nije ljudski i vi ste odgovorni", napisala je majka četverogodišnje Eme u pismu koje prenosi Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znate li što je to dijabetes tip 1? Znate li kroz što dijete od četiri godine svakodnevno prolazi? Njezina gušterača više ne proizvodi hormon inzulin stoga ona mora dobiti inzulin svaki dan minimalno šest puta, inače umire. Znate li koliko su hrabra ta djeca kad ih se bode? Gospodo, prekinite s ludošću uvođenja nadoplate na inzulin. Molimo vas, nemojte nas dodatno iscrpljivati jer smo iovako pod konstantnim stresom. Prije godinu dana imala sam osjećaj da će netko umrijeti. I je. Umro je Emin najljepši dio djetinjstva, onaj dio djetinjstva u kojem stanuje bezbrižnost. Ona možda još toga nije svjesna, ali vrlo dobro zna kako je to kada ju mama budi svako jutro da je ubode dva puta s dvije različite igle. Vrlo dobro zna koliko joj bude loše kada joj je šećer previsok i kada govori: 'Mama boli me stomačić, kako ćeš mi pomoći?' Ona jako dobro zna kako je to kada mora na silu nešto pojesti jer joj se šećer naglo strmoglavljuje i tada može dovesti do kome."

"Dirnuli ste u najranjivije, kako vas nije sram?"

Ona zna da u tom trenutku kada dobije slatkiš od prijatelja da ga ne smije pojesti, nego da se mora strpiti kada joj šećer bude bolji. Umro je i dio mene. Onaj dio koji se radovao tome da jednoga dana ona može provesti dane kod svoje bake i djede. Onaj dio koji je želio odgajati svoje dijete bez svakodnevnog joj nanošenja boli. Onaj dio kada se srce slama jer ona ne smije piti sok na djedovom rođendanu. Poštovani, dirnuli ste u najranjiviji dio društva, kako vas nije sram", zapitala se Tihana Grozdek u emotivnom pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Dnevnik.hr ona je kazala kako će u slučaju nadoplate, inzulin za njezinu četverogodišnju Emu koštati između 70 i 250 kuna.

"Ovisi o kojem se inzulinu radi. Nije svaki jednak i nije svaki za njezinu dob. Kako bude odrastala, morat će koristiti druge, brže inzuline. Ona koristi dvije vrste inzulina, a trošit će ga, kako bude odrastala, sve više. Samim tim, rast će i troškovi za lijek koji njoj znači život. Jedan inzulin prima dvaput na dan, a drugi četiri puta minimalno, sve kroz injekcije", kazala je ogorčena majka male Eme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Željko Lukunić
Image
Foto: PIXSELL, Željko Lukunić

Troje oboljelih u obitelji - trošak raste više od 500 kuna

Prema tablici lijekova objavljenoj na stranici HZZO-a, Povjerenstvo je predložilo maksimalnu cijenu pojedinog lijeka, a sve cijene su u odnosu na dosadašnje niže što znači da veledrogerije moraju sniziti cijene lijekova. Ukoliko se to ne dogodi, razliku u cijeni vjerojatno će morati nadoknaditi pacijenti. Također, dijabetičari ističu kako je vidljivo da lijekovi koje koriste nisu recipročno pojeftinili, čak niti kod lijekova iz iste skupine. Kod inzulina u penu razlike u cijeni osjetno su veće od razlike u cijeni za inzulin u ampulama. Doznajemo kako su u tablici navedene i nove cijene lijekova za dijabetes tip 2.

No, dijabetes je često bolest od koje u jednoj obitelji boluje više članova pa će, shodno tomu, njihovi troškovi višestruko rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevnik.hr piše da im je jedan čitatelj ispričao kako on i njegova majka imaju dijabetes tip 2, dok njegova kći ima dijabetes tip 1 pa će, uz policu dopunskog zdravstvenog osiguranja koju plaćaju, a prema razlici u cijenama koje su objavljene u tablici HZZO-a, mjesečno možda morati izdvajati dodatnih 530 kuna za njih troje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo