nova prilika / Majčinska ljubav nema granica: kćerkici donirala bubreg kako bi joj spasila život

Irena se poput prave lavice borila za svoju Anju. Kada je saznala da bi upravo ona mogla biti idealan donor bubrega svojoj kćerkici, nije puno razmišljala

20.7.2016.
18:12
VOYO logo

Obitelji Mavrić nije obična obitelj. Četverogodišnja Anja ima tri bubrega, njezina majka Irena samo jedan. Drugi je donirala svojoj kćerkici kako bi joj spasila život. Transplantacija je uspjela pa danas ni mama ni kći ne skdaju osmjeh s lica. Dobile su novu priliku za biti zajedno. 

Već u trudnoći majka Irena suočila se sa strašnom dijagnozom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odmah smo u trudnoći znali da nešto ne valja, ali nam nisu mogli reći što će biti. Prvo su mislili da neće preživjeti i da će možda biti na dijalizi... Onda nam je netko dao nadu da bi moglo biti sve u redu i zato nismo htjeli okončati trudnoću", prisjeća se Irena Mavrić.

Irena se baš poput prave lavice borila za svoju Anju. Nakon dijagnoze, krenule su pretrage i vijest da bi upravo ona mogla biti idealan donor bubrega svojoj kćerkici. No, morale su pričekati da Anja malo naraste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno sam mislila u šta idem jer, ako meni nešto bude, tko će biti s djecom. Treba to dobro razmisliti, nije to laka odluka... Puno sam  razmišljala, ali nikad se nisam predomišljala. Ja se bojim svega, igala, rezova, ali opet bih išla sutra da treba", kaže Irena.

Sa svega osam mjeseci Anja je primila svoju prvu dijalizu. Čak tri i pol godine trajala je njezina agonija. Mlađa kći Erika je tek učila hodati, a malenoj Anji bilo je svakim danom sve teže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u svibnju ove godine napokon su stigle dobre vijesti. Liječnici iz Padove dali su zeleno svjetlo za transplataciju. Irena je znala što joj je činiti. Za svoju četverogodišnju princezu odlučila je riskirati život.

"Nisam mogla podnijeti da sam u jednoj bolnici, da me jako boli, a ona u drugoj i da nju boli još više", kaže Irena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No samo osam dana nakon transplatacije, pojavile su se komplikacije. Anja je ponovno morala pod nož.

"Ona je dobila ozbiljnu komplikaciju, trombozu vene. Dobro da smo to shvatili... Nakon što smo proslavili njezin rođendan, trčali smo u salu gdje je operirana. Izvađen joj je bubreg,  pročišćen i vraćen", kaže Irena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada vidi svoje djevojčice u igri, Ireni je srce puno. Sretna je jer su bolnički hodnici i neprospavane noći iza njih. Njezinu Anju više ništa ne boli.

"Ona zna da ima tri bubrega, da je transplatirana. Ona ima prijatelje koji imaju katetere i koji nemaju ništa, koji su zdravi. Ona sve to razumije, to je njezino društvo", kaže Anjima majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvo, ali ponajprije utjehu, Irena je pronašla na društvenim mrežama u grupi Hrabrice. Ondje roditelji bolesne djece izmjenjuju savjete i daju si podršku.

"Htjela sam više otvoriti svijest ljudima, pokazati da postojimo i mi koji imamo drugačiji život, a nismo tužni. Sretni smo i veseli...", kaže Irena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono najgore je iza ovih dviju lavica. Sada im ostaje sve vrijeme svijeta za ono najljepše  - igru i maženje.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo