MA, JE LI OVO MOGUĆE? Kažu da je Hrvatska skočila na 23. mjesto najsretnijih zemalja: / Recite, osjećate li se vi sretno?

Image

U teškoj godini pandemije koronavirusa i razornih potresa, Hrvatska je skočila na 23. mjesto na listi najsretnijih zemalja

22.3.2021.
17:31
VOYO logo

Na objavljenoj listi najsretnijih zemalja na World Happiness Reportu za 2020. godinu Hrvatska je zauzela visoko 23. mjesto od 149 zemalja te je tako ostvarila skok za čak 38 mjesta u odnosu na prošlu godinu.

23. mjesto najviše je za Hrvatsku u 9 godina otkad postoji World Happiness Report, publikacija inicijative Sustainable Development Solutions Network Ujedinjenih naroda, a interesantno je da je skok ostvaren baš u godini razornih potresa i pandemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih deset najsretnijih zemalja u odnosu na prošlu godinu razlike su minimalne. Finska je i dalje, četvrtu godinu zaredom, najsretnija zemlja na svijetu, a tu su također Island, Danska, Švicarska, Nizozemska, Švedska, Norveška, Novi Zeland, Austrija. Njemačka, koja je prošle godine bila na 17. mjestu najsretnijih, jedina je nova zemlja u top 10.

Image

Građani Hrvatske su prema rezultatima prvi put u 9 godina mjerenja očigledno najsretniji kada su u pitanju države bivše Jugoslavije. Slovenci su napredovali s prošlogodišnjeg 33. mjesta na 26., a Srbija je napredovala s 64. mjesta na 42. BiH je skočila za 11 mjesta na 58. mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomene o istraživanju

World Happiness Report se oslanja na podatke koje svake godine prikuplja Gallupovo svjetsko istraživanje koje pokriva oko 98 posto svjetskog odraslog stanovništva. Većina kontakata u 2020. s ispitanicima napravljena je telefonom zbog protupandemijskih mjera i sveukupni broj ispitanih je manji za trećinu nego prošlih godina.

Ljestvica World Happiness Reporta se oslanja na mišljenje stanovnika pojedinih zemalja o tome kako oni sami procjenjuju kvalitetu svog života. Ispitanici stupanj sreće ocjenjuju od 0 do 10, pri čemu nula predstavlja najgori, a deset najbolji mogući život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo