NOVA AFERA NA POMOLU / Kuda je tekao novac: Luksemburška tvrtka koja je kupovala plin od uhićenih bila je dobavljač plina za Inu?

Image
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Tijekom istraživanja utvrđeno je da je DXT International, osim što je posredstvom tvrtke OMS-Upravljanje kupovao Inin prirodni plin, zapravo i jedan od Ininih dobavljača plina po tržišnim uvjetima

29.8.2022.
23:53
Igor Kralj / Pixsell
VOYO logo

Cure novi detalji afere u INA-i, a Jutarnji list donosi još neke zanimljive stvari u ogromnoj malverzaciji s plinom. Naime, tvrtka OMS-Upravljanje, koja je prema optužbi USKOK-a u nešto više od godinu dana ilegalno zaradila gotovo 850 milijuna kuna, prirodni plin je kupovala isključivo od Ine i Plinare istočna Slavonija po fiksnoj cijeni od 19,46 eura po megavatsatu.

Namjeravali produžiti ugovor?

Plin bi nakon toga isti dan i u istoj količini preprodali kupcu u inozemstvu DXT Internationalu SA iz Luksemburga, po tržišnim cijenama u rasponu od 70 do 210 eura po megavatsatu. Luksemburška tvrtka pripada grupaciji Duferco Participations Holding SA, koju drži Bruno Bolfo. Ovaj Švicarac svoje je poslovno carstvo izgradio u trgovini čelikom, a posljednjih godina uključio se i u trgovinu energentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutranji piše da je tijekom istraživanja utvrđeno da je DXT International, osim što je posredstvom tvrtke OMS-Upravljanje kupovao Inin prirodni plin, zapravo i jedan od Ininih dobavljača plina po tržišnim uvjetima. Istražitelji su uspjeli snimiti razgovore iz kojih jasno proizlazi da Ina ima ugovor s DXT-om te da ga namjerava produljiti za još godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo