Lovrinka i Kosorica u Antikorupcijskom vijeću?!

Bivšu ministricu pravosuđa prozivalo se i zbog nepotizma, a njen će mandat u Vladi ostati upamćen po neefikasnom, sporom i korumpiranom pravosuđu.

23.2.2012.
12:30
VOYO logo

Nakon prvotnog šoka zbog odluke da će na čelu Antikorupcijskog vijeća sjediti netko iz redova Hrvatske demokratske zajednice, prve stranke u Hrvatskoj koja je optužena, i to za korupciju, uslijedio je novi - za predsjednicu Vijeća predložena je smijenjena ministrica pravosuđa iz Vlade Ive Sanadera Ana Lovrin, a za jednu od članica bivša premijerka Jadranka Kosor.

Ime bivše ministrice pravosuđa spominje se u nekoliko afera. Jedna od njih datira još iz 2003. godine, a tiče se proglašavanja 58 Zadrana nestalima, nakon čega im je Grad Zadar uz pomoć Općinskog suda oduzeo, a zatim prodao 15.000 kvadrata vrijedne zemlje na Višnjiku. Zadrane je nestalima proglasio Božidar Kalmeta kao gradonačelnik, a da im je boravište nepoznato na sudu je u ime Zadra tvrdila tadašnja tajnica Grada Ana Lovrin. Ona je, jasno, sve optužbe opovrgnula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivšu ministricu pravosuđa prozivalo se i zbog nepotizma, a njen će mandat u Vladi ostati upamćen po neefikasnom, sporom i korumpiranom pravosuđu. Nakon brutalnog ubojstva Ivana Hodak, kćeri poznatog odvjetnika Zvonimira Hodaka, Ana Lovrin je u paketu s ministrom unutarnjih poslova Berislavom Rončevićem i ravnateljem policije Marijanom Benkom smijenjena s dužnosti ministrice pravosuđa.

Po ćemu ćemo pamtiti Kosoricu

Bivša premijerka Jadranka Kosor ostat će upamćena po izjavi: "Kud' Sanader, tud' i ja" te po stvaranju iluzije o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Optuživana je da je bila upućena u Sanaderove prljave rabote (prodaja INA-e, Fimi medija), ali da je pred njima zatvarala oči. Kosor optužbe odlučno opovrgava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim njih dvije, Odbor za izbor i imenovanja za potpredsjednicu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije u Saboru je predložena Vesna Fabijančić Križanić (SDP), a za članove vijeća predloženi su još i Peđo Grbin (SDP) te Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo