SOMO BORAC / Lončarić o digitalnoj budućnosti: 'Video izaziva najveće emocije, a AI na VOYO predviđa što će ljude iznervirati'

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Kvalitetu promatramo i kroz vrijeme koje korisnik provodi s nama, kod platforme VOYO pratimo koliko je korisnik tjedno na našoj platformi i koliko je uključen. Važno nam je kupi li on samo pretplatu ili nešto prati. Nije bitno samo prodati pretplatu nego je bitno da je korisnik uključen, da prati sadržaj koji ga zanima. Kvalitetan sadržaj je onaj na koji je korisnik spreman potrošiti vrijeme, platiti ga ili se uključiti u raspravu, istaknuo je glavni direktor digitalnog poslovanja CME Adria

17.11.2023.
13:48
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

U Tvornici Kulture prvi put se održava konferencija na kojoj se analiziraju najvažniji trendovi i digitalna budućnost. Mediji u Hrvatskoj raspodijeljeni su u 6 radnih skupina te se danonoćno radi kako bi se standardiziralo hrvatsko medijsko tržište.

Cilj konferencije je potaknuti zajedničku pozitivnu promjenu digitalnog tržišta u Hrvatskoj. Na konferenciji se održavaju razni paneli, a jedan od govornika bio je i Matej Lončarić, predsjednik Hrvatske udruge digitalnih izdavača i glavni direktor digitalnog poslovanja CME Adria.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Lončarić je s kolegama Ivanom Pleše (ADTECH LAB) i Mirelom Hegediš Horvat (Tportal) raspravljao o tome "Je li istinsko razumijevanje vlastitog korisnika ključno za 'uhvatiti' pozornost u prezasićenom medijskom okruženju?"

Panelisti su se složili da je kvaliteta jedan od najvažnijih aspekata za hvatanje i zadržavanje korisnika na vlastitom mediju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi mi se volimo hvaliti kvalitetnim sadržajem jer imamo puno kvalitetnih medija u Hrvatskoj, ali ono što je još bitno uz kvalitetan sadržaj i izvore je prezentacija istog korisnicima", rekla je Mirela Hegediš Horvat.

S njom se složio i Matej Lončarić. "Kvalitetu promatramo i kroz vrijeme koje korisnik provodi s nama, kod streaming platforme VOYO pratimo koliko je korisnik tjedno na našoj platformi i koliko je uključen. Važno nam je i kupi li on samo pretplatu ili nešto prati. Nije bitno samo prodati pretplatu nego je bitno da je korisnik uključen, odnosno da prati sadržaj koji ga zanima. Kvalitetan sadržaj je onaj na koji je korisnik spreman potrošiti vrijeme, platiti ga ili se uključiti u raspravu", dodao je Lončarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pažnja korisnika i njihovo vraćanje određenom mediju postiže se na nekoliko načina.

"Personalizacija sadržaja i iskustva je način na koji mi možemo zadržati i privući korisnike. Kod nas to još uvijek nije na nekoj razini, ali moramo zakoračiti prema tome", rekao je Ivan Pleše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

"To mi pokušavamo s VOYO. Personalizirana početna stranica ovisno o korisniku, prati li sport ili sapunice. Ako im ne pričamo priču koju oni žele napuštaju nas, ali uz to moramo pričati i svoju priču. Za to postići moramo iskoristiti sve resurse, društvene mreže, metriku, short forme na Instagramu, YouTubeu, to je jako bitno. Video izaziva najveće emocije kod korisnika kad ga gleda, ja sam evanđelist videa i novih short formi", nadovezao se Lončarić.

VOYO je specifična platforma jer svojim korisnicima nudi širok spektar sadržaja raznih tematika koje grupira prema njihovim interesima, a u tome pomaže i umjetna inteligencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radimo na projektu gdje nam je cilj koristiti AI kako bi bolje targetirali publiku i iskoristili prostor za oglašavanje kako bi efikasnije ostvarili ciljeve kampanje. Važan aspekt uz oglašavanje na digitalu je da znamo koji segment publike imamo i da znamo kakve sadržaje odnosno forme ta publika traži short ili long form. Umjetna inteligencija na VOYO pomoći će u korisničkoj službi. Naš AI može predvidjeti što će iznervirati korisnike i može im rješavati probleme", objasnio je Lončarić.

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Sinergija 'Big Tech' kompanija i medija je nužna jer jedni utječu na druge, ali moraju postojati pravila i kompromisi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suživot i sinergija su realnost, činjenica je da svako ima svoje interese i koristi, mediji imaju manje, ali u nekom 'fair play-u' to može biti OK", rekla je Mirela Hegediš Horvat.

"Svi smo mi u kreativnoj industriji, naš cilj je bez obzira za koji medij radimo zaštititi kreativce i tržište. Imamo velike igrače poput Mete, Twittera koji koriste naš sadržaj i ovisno o dogovorima mogu utjecati na to da neki medij ima veći ili manji doseg. Važno je znati da mi lokalni mediji punimo te platforme jer oni lokalno nemaju zaposlene ljude. Većina oglašavanja ide na velike platforme, mi razvijamo sadržaj koji utječe na kulturu i ljude, vrijeme je da dobijemo kompenzaciju za to", zaključio je Lončarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Panelistica Mirela Hegediš Horvat zaključno je rekla da je Hrvatska udruga digitalnih izdavača prvi korak k tome.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo