Općinske nepravilnosti /

Lokalni moćnik sebi i zamjenici isplatio gotovo 800.000 kuna: 'Bio sam svjestan rizika'

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Prema nalazu državne revizije za Općinu Škarbrnja u Zadarskoj županiji, načelnik i njegova zamjenica podizali su općinskih novac preko kreditnih kartica

7.9.2017.
8:27
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Nediljko Bubnjar, načelnik navedene općine koja broji 1.788 stanovnika, tako je uspio gotovo 800.000 gotovine, javlja Jutarnji list.

Negativni nalaz revizije otkriva da je u lanjskoj godini za plaće načelnika i desetero zaposlenika isplaćeno čak 628.952 kune više nego što općina izdvaja u tu svrhu. Za reprezentaciju su izdvojili 78.000 kuna, ali nisu upisali koji je to poslovni događaj bio. Račun, pak, za općinske telefone iznosi gotovo 50.000 kuna, od čega 40.000 otpada na mobitele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Financijski izvještaji ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja i stanje imovine i obveza. Poslovanje u znatnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i drugim propisima. Obavljenom revizijom za 2016. su utvrđene nepravilnosti i propusti koje se odnose neplaniranje i izvršenje proračuna, računovodstveno poslovanje, potraživanja i korištenje proračunskih sredstava, zaduživanje i obveze te rashode i izdatke", zaključak je državne revizije koja je i 2008. utvrdila nepravilnosti u poslovanju Općine Škabrnja.

Od tada nepravilnosti nisu uklonjene, već su ponovljene devet godina kasnije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Bubnjar pravda se da je novac podizao svjesno, i to kako bi - pomogao općini. "Na primjer, prijeti ovrha od 600.000 kuna, a ja na računu imam 200.000 kuna. Moram podići novac, inače nema plaća nekoliko mjeseci. Nije se moglo drukčije", kazao je za Jutarnji list.

Napominje da je bio "svjestan rizika nepoštivanja zakona", ali da je to bio jedini mogući način poslovanja.

"Najvažnije je da novac nitko nije odnio, on je tu, meni je savjest mirna i spremna sam se s tim suočiti u svakom trenutku i odgovarati", uvjerava Bubnjar, otkrivajući značajne dugove općine i činjenicu da je nad Škabrnjom pokrenut stečajni postupak.

Općina Škabrnja pripada područjima posebne državen skrbi, čime svake godine od države dobije pomoć od četiri milijuna kuna, odnosno više od pola proračuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo