ljuljanje koalicije / Divjak odlazi ako ne prođe Zakon o udžbenicima; Varda: 'Nećemo ga podržati ako ne prođe amandman'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Važne su nam tri stvari - edukacija učitelja, kurikulumi, te kvalitetniji materijali i udžbenici koji ulaze u škole, poručuje ministrica

12.12.2018.
15:30
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Blaženka Divjak najavila je u četvrtak da odlazi s mjesta ministrice znanosti i obrazovanja ako u petak u Hrvatskom saboru ne prođe Zakon o udžbenicima, komentirajući time ultimatum stranke Milana Bandića koja za potporu tom zakonu traži prethodno osiguranje novca za besplatne udžbenike.

Upitana odlazi li ako se u petak ne usvoji Zakon o udžbenicima, Divjak je novinarima pred Banskim dvorima odgovorila: "Naravno". Vezano uz uvjetovanja Bandićeve stranke, rekla je kako je oko besplatnih udžbenika već donesena politička odluka, pa ne zna čemu sad taj ultimatum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče koncepta besplatnih udžbenika, ističe važnost održivog modela jer smo već imali dva puta u povijesti besplatne udžbenike, koji su trajali dvije godine. "Moramo osigurati model koji će trajati godinama, a nije vezan ni uz čiji ekstra profit, nego da od toga isključivu korist imaju učenici, učitelji i roditelji", istaknula je.

Izdavačima u interesu da se održi postojeći sustav

Na pitanje radi li Bandićeva stranka za izdavače Divjak je pozvala da se pažljivo prati raspravu u Saboru o prijedlogu Zakona o udžbenicima kako bi se vidjelo tko zagovara javni interes, a tko radi protiv njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdila je kako je nekim velikim izdavačima u interesu da se održi postojeći sustav, a on nije dobar ni za škole, ni za učitelje, niti za djecu i roditelje. U raspravi će se, kaže, vidjeti tko ne prepoznaje što znači suvremena škola, nego zagovara povratak na pločicu i kredu. Nama su izuzetno važne tri stvari za iduću godinu - edukacija učitelja, kurikulumi, te kvalitetniji materijali i udžbenici koji ulaze u škole, poručila je ministrica.

'Nećemo podržati Zakon ako ne prođe amandman o besplatnim udžbenicima'

Kažimir Varda iz Bandićeve Stranke rada i solidarnosti potvrdio je u srijedu, uoči sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima, da Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika u Hrvatskom saboru neće glasati za Zakon o udžbenicima ako Vlada ne prihvati amandman o besplatnim udžbenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varda je novinarima rekao da amandman kojim se predlaže osiguravanje sredstava u državnom proračunu za udžbenike za osnovne škole i, prema mogućnostima proračuna, za srednje škole, za njegov Klub zastupnika predstavlja "ultimatum" bez kojega 11 zastupnika neće podržati Zakon o udžbenicima.

Na novinarsko pitanje je li izračunata cijena udžbenika,odgovorio je kako je sada problem donošenje zakona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je obećala osigurati sredstva u narednoj školskoj godini. Čekali smo Zakon o udžbenicima, gdje je bio članak u kojem stoji da će biti osigurana sredstva prema mogućnostima. Dali su obećanje u koje smo vjerovali, glasali smo za proračun i sada smo dali amandmane", ustvrdio je. 

Kosor: Glasanje u petak će proći

Predsjednik Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a Darinko Kosor (HSLS) naglasio je kako Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika može ne glasati za taj zakon, ali je proračun već usvojen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj zakon nema nikakve veze sa zaključcima koje smo mi na zadnjem sastanku koalicije dogovorili - da ćemo u idućih devet mjeseci, do početka školske godine, vidjeti kako će se financirati udžbenici na državnoj razini. To znači u suradnji državnog proračuna s proračunima jedinice lokalne samouprave", istaknuo je Kosor. 

Na novinarsko pitanje ucjenjuje li Bandićev Klub zastupnika preko zakona za svoj projekt, Kosor je odgovorio kako je to "puno bure", ali će glasanje u Saboru proći u redu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavaš: Podržavamo besplatne udžbenike

Branimir Glavaš (HDSSB) rekao je kako podržavaju besplatne udžbenike, ali, dodaje, na zdravim, čvrstim temeljima i u zatvorenoj financijskoj konstrukciji. 

Smatra kako je potrebna analiza kako bi se vidjelo koliko bi to stajalo, te kakve su financijske mogućnosti države. Ističe kako nije protiv besplatnih udžbenika, ali tek kada se steknu uvjeti da se takva odluka može donijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike