Bacamo hranu jer nam je tako jeftinije?!

Tisuće nezaposlenih, umirovljenih i osiromašenih građana Hrvatske ovise o prehrani u pučkim kuhinjama. A one pak ovise o donacijama. No donatorima je hranu isplativije baciti nego podijeliti.

9.4.2014.
7:31
VOYO logo

Stotine ljudi koji se guraju u redovima za pučke kuhinje i podjelu hrane iz donacija uobičajena su slika diljem Hrvatske. Kao što smo već pisali, mnogi trgovački lanci čine puno kako bi pokazali socijalnu osjetljivost, te imaju brojne programe pomoći i suradnju s humanitarnim organizacijama poput Caritasa.

Međutim, hranu kojoj je istekao rok trajanja po zakonu moraju bacati, a na donirane proizvode moraju platiti PDV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako, dok u nekim državama potiču doniranje, a u Švicarskoj su čak osnovali i banke hrane u kojima odbijaju samo hranu kojoj su se promijenila bitna obilježja, u hrvatskoj Poreznoj upravi smatraju da država daje sasvim dovoljno prostora za humanitarne aktivnosti. HRT-u je zamjenik ravnateljice PU Josip Lozančić pojasnio da država tvrtkama daje olakšicu, odnosno ne oporezuje do 2 posto ukupnih prihoda koje se donira u humanitarne svrhe.

O ukidanju PDV-a na donacije i opet ni riječi, a dok se Zakon ne promijeni, u Hrvatskoj nažalost jeftinije ostaje hranu bacati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo