'Ljudi, na knap smo, nemamo novca!'

'Moramo se izvući iz problema, nije to glib. Moramo pokrenuti investicijski ciklus.

31.5.2012.
20:02
VOYO logo

Premijer Zoran Milanović smatra da se pad BDP-a u prvom kvartalu od 1,3 posto u odnosu na prvi kvartal 2011. godine nije mogao spriječiti, jer je riječ, kako je rekao, o svojevrsnom trendu. Na pitanje je li Vlada mogla učiniti nešto da Hrvatska ne uđe ponovno u recesiju, Milanović je rekao kako nije, ali da to nije izgovor.

"Moramo se izvući iz problema, nije to glib. Moramo pokrenuti investicijski ciklus. Jasno nam je gdje stvari pucanju, i gdje država mora dati vjetra u leđa, a dalje je na privatnim poduzetnicima", komentirao je Milanović loše stanje u gospodarstvu za Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neće nas lopate spasiti'

Iako se najavljivalo iz Vlade kako će "prve lopate" krenuti u lipnju, Milanović smatra kako to nije rješenje. "Neće nas lopate spasiti, nismo u '46-oj", poručio je premijer.

Osvrnuo se i na pregovore sa sindikatima koji će se voditi sljedeći tjedan, a na kojima će predstavnici Vlade tražiti da se oko 150 tisuća zaposlenih u javnom sektoru odrekne nekih prava koja su im zagarantirana kolektivnim ugovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plaće ne želimo dirati. Ljudi, naprosto na knap smo, nemamo novaca. Moramo se boriti za očuvanje kreditnog rejtinga i štedjeti. Bio bih najsretniji kada bi mogao reći da im novca za sve, ali nema", kazao je premijer.

Malo pravde i zdravog razuma

Istaknuo je da zaposleni u javnom sektoru imaju sigurne i veće plaće nego privatni sektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu treba malo pravde i zdravog razuma", rekao je Milanović.

Usporedbe radi, naveo je da ljudi sa srednjom i nižom spremom imaju veće plaće od gimnazijskih profesora koji obrazuju buduće liječnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da nije pobornik velike štednje, jer, kako je kazao, ona u Europskoj uniji nije donijela velike stvari. Sasvim je jasno, Hrvatskoj se neke moraju provesti promjene, poručio je premijer.

Podsjetimo, da je Hrvatska formalno u recesiji jer je u prvom kvartalu ove godine zabilježila pad BDP-a od 1,3 posto na godišnjoj razini, Milanović je objavio u četvrtak na sjednici Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo