zaoštravaju se političke igre / Ljudi ispred politike, ili možda i ne kada je u pitanju proračun: zašto pet mjeseci prije izbora padaju gradonačelnici i načelnici?

Kako se bliže lokalni izbori tako se zaoštravaju i političke igre. Zbog neprihvaćanja proračuna za iduću godinu samo ovaj tjedan pala je vlast u Dubrovniku, Splitu, Sinju, Velikoj Kopanici i Varaždinskim Toplicama

22.12.2016.
22:16
VOYO logo

Žrtve obračuna stranaka su stanovnici tih gradova koje će do izbora u svibnju voditi povjerenici. A to znači da su svi veliki projekti na čekanju te da propadaju deseci milijuna eura iz europskih fondova. Za komentar kada je u pitanju proračun upitali bivšeg gradonačelnika Dubrovnika Vidu Bogdanovića, a njegov komentar možete vidjeti u videoprilogu.

Novi vrtić i javna rasvjeta, reciklažno dvorište, opremanje knjižnice, novi autobusni kolodvor tek su dio stavki koje će u Varaždinski Toplicama vrlo vjerojatno na čekanje. Posljedica je to neprihvaćanja proračuna za 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Projekt koji smo prijavili nedavno, to je cesta Hrastovec ako dobijemo od Europske unije novce neće imati tko provesti taj projekt, znači do kraja ga izvršiti, nećemo moći potegnuti sredstva iz unije i sljedećih nekoliko godina se za kaznu nećemo moći javiti na bilo koji EU projekt", izjavila je Goranka Štefanić (HNS), gradonačelnica Varaždinskih Toplica.

Na europski novac, točnije realizaciju projekta Sinj u sridu, vrijednog više od 70 milijuna kuna, neće moći računati u tom gradu gdje također nije prošao predloženi proračun vladajućih. Do lokalnih izbora u svibnju grad će voditi povjerenik kojega će imenovati Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači gubi priliku da povuče bilo kakvu pomoć iz sredstava iz EU, naši gospodarstvenici i poduzetnici gube ikakvu priliku da se naslone na ovako jedan veliki projekt", kazala je Kristina Križanec, gradonačelnica Sinja.

Upitni su i drugi planirani projekti, poput pročišćivača otpadnih voda. Iako je glas protiv proračuna dao je i MOST-ov MiroBulj, predsjednik stranke Božo Petrov zbog istog je prozvao oporbene vijećnike u Velikoj Kopanici. Tamo jučer nije izglasan proračun MOST-ove načelnice RužiceVukovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez riječi - samo su digli ruke i rekli - mi nismo za proračun. S druge strane proračun grada Zagreba prolazi ovako. Mene stvarno interesira je li Ružica Vukovac napravila veći problem sa svojih 2 milijuna kuna proračuna u odnosu na 7 milijardi kuna u gradu Zagrebu", izjavio je Božo Petrov, predsjednik Sabora.

No ostanak na vlasti do svibnja Milan Bandić može zahvaliti samo podršci HDZ-a koju je 'platio' prihvaćanjem amandmana za mjesnu samoupravu teških 202 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o predizbornoj vezanoj trgovini HDZ-a i gradonačelnika koja smrdi na kriminal", poručio je Davor Bernardić, sada predsjednik SDP-a.

Da HDZ i SDP ipak mogu surađivati kada im je to u interesu, pokazali su u Splitu gdje su odbili predloženi proračun. Ne donese li se odluka o privremenom financiranju i tu će doći povjerenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram ponoviti svoj stav otprije - ja ne mogu prigovorit HDZ-u ništa - oni su zaista tri godine glasali protiv, a mojim bivšim prijateljima i kolegama i kolegicama iz SDP-a  ne mogu prigovorit radi toga što je politika takav posao - danas jeste - sutra niste", izjava je Ive Baldasara, gradonačelnika Splita.

Pa tako nakon 7 godina gradonačelnik Dubrovnika više neće biti HNS-ov Andro Vlahušić. I njega je fotelje koštao proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne postoji baš nitko tko neće osjetiti da proračuna nema, ne postoji, niti jedna dubrovačka obitelj, niti jedan pojedinac kojemu će biti bolje što nema proračuna", kazao je Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika.

Budući da su izbori tek u svibnju grad bi novi mogao dobiti najranije za 8 mjeseci. U međuvremenu svi bitni projekti morat će - na čekanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo