SAJAM KNJIGA / Ljubitelji knjiga napokon će doći na svoje! Nakon prošlogodišnje stanke sutra svoja vrata ponovno otvara Interliber

Ovogodišnji Interliber održava se uz stroga koronapravila - na ulazu se moraju pokazati covid potvrde, obvezne su maske, a ograničen će biti broj posjetitelja

8.11.2021.
20:19
VOYO logo

Posljednje pripreme u punom zamahu - već 6 dana stotine djelatnika iz svijeta knjige ponovno stvaraju najveću knjižaru u državi na Zagrebačkom velesajmu. 

U njoj će od sutra carovati oko 200 izlagača koji će u 3 paviljona izlagati svoje štivo - od beletristike, krimića, kuharica, enciklopedija - za svakoga ponešto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega zahvalni da možemo održati Interliber 2021., kao i svakom izlagaču koji se danas ovdje nalazi veliki je to dio godišnjeg kolača koji donosi te nekakve prihode", kazao je Marko Hadjur, voditelj komunikacija u izdavačkoj kući.

I to 25 do 30 posto godišnjeg prometa odlazi nakladnicima upravo sa zagrebačkog sajma knjiga, zbog čega im je godina pauze stvarala glavobolje, ali, kažu, snašli su se.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Knjiga svima i svuda' /

Online Interliber zabilježio ogroman uspjeh: Pandemija je natjerala Hrvate da više čitaju

Image
'Knjiga svima i svuda' /

Online Interliber zabilježio ogroman uspjeh: Pandemija je natjerala Hrvate da više čitaju

"Uspjeli smo se nekako izvući preko web prodaje koja je naglo porasla pa je uspjela pokriti neke rupe  ali ništa ne može zamijeniti Interliber", kazao je Nikica Micevski, voditelj prodaje u izdavačkoj kući. 

Održava se sajam uz stroga koronapravila - ovoga puta na ulazu se moraju pokazati covid potvrde, obvezne su maske, a ograničen će biti broj posjetitelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjesni smo okolnosti i ne očekujemo više od 60 posto posjeta nego što to je bilo godinama prije pandemije", kazao je Mišo Nejašmić iz Zajednice nakladnika i knjižara. 

Ono što se ne mijenja i zbog čega se itekako dolazi, su popusti od 20 do čak 90 posto. Spremale su se zato nove strategije za mamljenje kupaca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Popust na nakup, na kupljene tri knjige ide dodatnih 10 posto, 5 dodatnih 15 posto popusta", objašnjava Hadjur. 

Interliber se vraća u Mjesecu hrvatske knjige, na izmaku 2021. koja je proglašena godinom čitanja, s kojim Hrvati zabušavaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednu knjigu na godinu pročitalo je tek 45 posto Hrvata. Većina su žene. 72 posto čitača čine visokoobrazovane osobe, a geografski - najviše se čita u Istri i na Kvarneru. 

Razlozi čitanja u 2021. - izbjegavaju se vijesti o koroni, smanjuje se dosada, a razlozi za nečitanje su manjak vremena i višak posla, ali i nedostatak mira u kući. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti se problemi ne daju riješiti s jednim Interliberom ni sa jednom promotivnom kampanjom čitanja i to je pred društvom dosta velik izazov", tvrdi Nejašmić. 

A već sutra na Interliberu je nova prilika za promjenu trenda i više čitanja. Sajam je otvoren do nedjelje, a ulaz uz potvrdu - besplatan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ova reporterka Donna Diana Prćić razgovarala je s organizatorom Interlibera Zoranom Ušurićem koji je za RTL ispričao još neke detalje o samom sajmu knjiga. Više pogledajte u videu u nastavku:

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo