PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA /

Još danas može očekivati visoke temperature za ovaj dio godine. Nakon toga pripremite se na jesenske kišovite dane

U nastavku tjedna na kopnu tmurno, svježije i kišovito, a na Jadranu će najviše oborine i nepovoljnih prilika biti potkraj srijede te tijekom cijelog četvrtka

5.10.2021.
6:45
VOYO logo

Još danas možemo očekivati visoke temperature za ovaj dio godine. Naime, približava nam se ciklona i frontalni poremećaji koji će nekoliko dana djelovati na vrijeme u našim krajevima. Već danas imamo upozorenja za Jadran i područja uz njega. Prvenstveno se radi o olujnim udarima juga, a ponegdje su mogući i izraženiji grmljavinski pljuskovi. No, to je samo uvod u glavninu pogoršanja koja nas očekuje sredinom tjedna. Pripremite se na jesenske kišovite dane.

Utorak

Ujutro oblačnije i tmurnije na sjevernom Jadranu, a ubrzo i Gorskom kotaru te Lici uz povremenu kišu pa i pljuskove praćene grmljavinom. No, u ostatku zemlje još će prijepodne biti barem djelomice sunčano, osobito na istoku i jugu. Bit će zato posvuda neugodnija južina, posebno na moru gdje će puhati jako na udare olujno jugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
prognoza doriana ribarića /

U listopad ulazimo s pitomijim normalnijim vremenom: Bit će magle i sunca. No, evo kada stiže značajnije pogoršanje

Image
prognoza doriana ribarića /

U listopad ulazimo s pitomijim normalnijim vremenom: Bit će magle i sunca. No, evo kada stiže značajnije pogoršanje

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj postupno sve više oblaka koje će donositi slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar. Rasti će i vjerojatnost za lokalne pljuskove, osobito navečer. No, zadržat će se još uvijek razmjerno toplo s oko 26 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu ostaje uglavnom suho uz najviše sunčanog vremena, a tek postupno malo više oblaka se očekuje na zapadu. Pritom će uz slab do umjeren jugoistočnjak ostati prilično toplo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji poslijepodne sve više oblaka, a do kraja dana će sve češći i jači biti pljuskovi, koji će se pojavljivati najprije na sjeveru, a kasno navečer i na krajnjem jugu. Vrlo vjetrovito s jakim, na udare olujnim jugom, a temperatura uglavnom između 24 i 26 stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu i poslijepodne još može biti lokalno izraženih pljuskova pa i nevremena, osobito u južnijem području Kvarnera te u zadarskom akvatoriju. Do večeri će jugo malo popustiti, ali na dijelu područja okrenuti na prolazno jaku lebićadu. Temperatura bez veće promjene.

Idućih dana na kopnu

U nastavku tjedna na kopnu tmurno, svježije i kišovito, a kiša će biti, osobito u četvrtak, trajnija i obilnija. Još u srijedu se ponegdje očekuje do 20 °C, a zatim uglavnom ostajemo između 10 i 15 °C. Pritom će osjećaj hladnoće pojačavati povremeno jaku sjeverac i sjeveroistočnjak.

Idućih dana na moru

Na Jadranu će najviše oborine i nepovoljnih prilika biti potkraj srijede te tijekom cijelog četvrtka. Tada će i ovdje osvježiti, ali će više problema stvarati jaka i olujna, pod Velebitom na udare orkanska bura. Srećom, od petka će ta bura barem dijelom rastjerati oblake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo