Turizam se oporavlja / Žgomba u RTL-u Danas: 'Booking će se popraviti od sljedećeg tjedna. Više Nijemaca možemo očekivati krajem lipnja'

Dugo se čekala ovako dobra i obećavajuća vijesti, ne samo za istraski, nego i za Hrvatski turizam.

22.5.2021.
18:41
VOYO logo

U Medulinu Maja Brkljača je razgovarala s predsjednikom udruženja turističkih agencija pri HGK Borisom Žgombom

Dugo se čekala ovako dobra i obećavajuća vijesti, ne samo za istarski, nego i za Hrvatski turizam jer je Njemačka maknula Hrvatsku s crvene liste. Vijest je objavljena jučer, a na snagu stupa sutra.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žgomba kaže kako je ova vijest jedna lijepa vijest: "Njemački institut Robert Koch je proglasio Hrvatsku zemljom rizika s pozicije zemlje visokog rizika. To znači da građani Njemačke koji dolaze u Hrvatsku  u svom povratku neće morati ići u karantenu, pet ili deset dana zavisi od testova. Nekom će biti dovoljno da oni s PCR testom se vrate i to je izvrsna vijest, vijest za koje vjerujemo da će i druge zemlje, naravno zavisno od brojaka, pratiti." 

Ima li rezervacija? 

Žgomba kaže da je možda malo prerano: "Ta odluka tek stupa na snagu sutra tako da možda je prerano za efekte baš vidljive, ali osjeća se u pozivima i u interesu jer njemački građani su prije svega veoma disciplinarni i slušaju upute svog instituta i Vlade. Vjerujem da takva preporuka može biti samo dobra, promotivna, ali i ne samo promotivna aktivnost koju mi kao Hrvatska trebamo i hoćemo iskoristiti." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako će se efekti ove odluke moći vidjeti već od sljedećeg tjedna: "Nijemce u nekom većem, velikom obujmu možemo očekivati kao što je to obično bilo krajem šestog, sedmog, osmi mjesec, i tako dalje."

Austrija Hrvatsku još uvijek nije maknula s crvene liste 

"Austrija to još nije učinila, ali kao što sam i prije rekao, veoma često se dešava da je Robert Koch predvodnica i da ga onda, sve ostale ne samo Austrija, sve ostale zemlje slijede. Mi to očekujemo, zavisno od brojaka, ali ako brojke idu po ovom trendu koji je izvrstan u zadnjih dva, tri tjedna, mi to očekujemo da će to biti najkasnije za dva tjedna, odnosno početkom šestog mjeseca."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako bi bilo bolje da se to dogodilo 1. travnja: "U ovom momentu ovo što nam je ponuđeno je najbolja moguća opcija koju imamo."

Image
Epidemija se smiruje? /

Hrvatska za Nijemce više nije 'u crvenom'! Đikić za RTL: 'Odlična vijest. Oni obožavaju putovati, a mi smo im na vrhu prioriteta'

Image
Epidemija se smiruje? /

Hrvatska za Nijemce više nije 'u crvenom'! Đikić za RTL: 'Odlična vijest. Oni obožavaju putovati, a mi smo im na vrhu prioriteta'

Važno je da se Hrvatska gleda kao regija, a ne kao cjelina, ali što to znači za Istru? 

"Upravo kad govorimo o ovoj odluci Roberta Kocha, Njemačka već sasvim sigurna idućeg tjedna, ako brojke ostanu kako jesu sada, će Hrvatsku gledati po regijama, a to upravo za Istru znači i Dubrovačko-neretvansku županiju znači da ulaze u zelenu zonu koja opet ima neke pogodnosti još dodatne. Zelena zona dozvoljava građanima Njemačke da se niti ne trebaju testirati kad se vraćaju, odnosno da to pojednostavimo da imaju svoje putovanje kao što je to nekad bilo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje su realne procjene za turističke brojke ove godine? 

"Pa mi kad gledamo jedan dobar primjer je njemačke goste u ovom momentu u Hrvatskoj u odnosnu na 2019. isto u vrijeme ovih praznika vjerskih, dakle mi govorimo o tome da je 13-ak tisuća gostiju sada u ovom momentu u Hrvatskoj, a 18 tisuća je bilo 2019. To znači da mi nismo u principu daleko od interesa još manje od oporavka, međutim one prave velike brojke se tek moraju desiti."! 

Kaže da možemo očekivati 60 posto onoga što smo imali 2019. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo