LIJEČNICI UPOZORAVAJU NA TINEJDŽERE KOJI IM DROGIRANI STIŽU NA HITNU: / 'Govore nam da ih netko prisluškuje i prati, opasni su, a od toga mogu i umrijeti'

Image
Foto: PIXSELL / Thinkstock

'Govore nam da ih netko prisluškuje i prati, strahuju da će ozlijediti sebe ili druge oko sebe.

10.5.2018.
7:59
PIXSELL / Thinkstock
VOYO logo

Nakon što je prije dva tjedna šestero djece s područja Slavonije završilo u bolnici zbog posljedica pušenja tzv. osvježivača zraka, liječnici su za Večernji list podigli glas i upozorili kakve posljedice takve 'legalne droge' mogu izazvati za djecu. Radi se o vrlo opasnim supstancijama od kojih se, ističu, i umire.

Image
POŠAST U OSIJEKU: /

U tri dana šestero maloljetnika završilo na psihijatriji zbog opasne sintetičke droge

Image
POŠAST U OSIJEKU: /

U tri dana šestero maloljetnika završilo na psihijatriji zbog opasne sintetičke droge

Image
MATURANTI ZAVRŠILI U BOLNICI /

Pušili su osvježivač zraka, roditelji u strahu

Nemoguće dokazati u laboratoriju

Naime, osušena trava natopi se sredstvom poznatim pod nazivom 'herbal mix' ili 'spice', a tu kemikaliju nije moguće otkriti uobičajenim laboratorijskim metodama prepoznavanja narkotika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Riječ je o semisintetskom derivatu THC-a koji nije iz indijske konoplje, nego je spoj kemijski dizajniran tako da je po učinku i nuspojavama na desetke puta snažniji i štetniji od THC-a iz indijske konoplje', pojašnjava liječnik na Odjelu intenzivnog liječenja KBC-a Osijek, dr. Igor Berecki i dodaje da se kemijska struktura takvih supstancija često mijenja pa se zato ne može prepoznati u laboratorijskoj analizi. Zbog toga nije moguće niti podnijeti kaznenu prijavu protiv onih koji prodaju takve droge u tzv. smart shopovima, ili njihovu prodaju zabraniti. Tamo ih mogu kupiti čak i maloljetnici, a takvi se 'osvježivači zraka najčešće prodaju pod nazivima Spice, Galaxy, Vertex, Incense, Bunga-Bunga, Zombi, Scooby Snax ili Solar Super.

Loša obiteljska slika

Nakon što konzumiraju takve osvježivače zraka, djeca postaju agresivna, dolazi do ubrzanog rada srca, tahikardije, gušenja, halucinacija i ispada u ponašanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Govore nam da ih netko prisluškuje i prati, strahuju da će ozlijediti sebe ili druge oko sebe. Užasno su prestrašeni, ne mogu identificirati sebe u vremenu i prostoru, opasni su i za sebe i za okolinu', rekla je pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek, dr. Katarina Dodig Ćurković. Dodaje i da, čak i nakon lošeg iskustva, djeca brzo na to zaborave i uskoro ponovno posegnu za ovakvom drogom. Liječnici upozoravaju da iza svega često stoji i loša situacija u obiteljima te djece, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike