spašen život djevojčice /

Liječnici KBC-a Zagreb ponosni na uspješan zahvat transplantacije: 'Rita se dobro oporavlja'

Image
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL

Liječnici su iznimno zadovoljni obavljenim zahvatom, a istaknuli su i kako Ritin oporavak zasad prolazi u pozitivnom tonu

10.1.2018.
13:21
Dusan Mirkovic/PIXSELL
VOYO logo

U KBC-u Zagreb u srijedu u prijepodnevnim satima održana je konferencija za medije na kojoj je glavna tema bila uspješan zahvat transplantacije srca 4-godišnjoj djevojčici Riti, izveden protekle subote. 

Liječnici su iznimno zadovoljni obavljenim zahvatom, a istaknuli su i kako Ritin oporavak zasad prolazi u pozitivnom tonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dijete je imalo urođeno oštećenje srčanog mišića i nikakvo drugo rješenje nije dolazilo u obzir. Nema baš puno donora te dobi i te veličine pa smo je šest mjeseci održavali lijekovima. Postavili smo umjetno srca, i iznenada je stigla vijest da postoji srce u Austriji koje odgovara djetetu", izjavio je kirurg Darko Nalić, koji je obavio zahvat. 

Naglasili su da je njezina bolest rijetka odnosno da na 100.000 djece pogađa njih 0,5 do 1,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponosni smo da je program transplantacije, koji je počeo u KBC-u, došao do ovih visina", istaknuo je profesor Bojan Biočina.

Po broju doniranih i transplantiranih organa na milijun stanovnika Hrvatska je među vodećim zemljama u svijetu, ističu na presici, prezizirajući kako se trenutno nalazimo na prvom ili drugom mjestu. Na milijun stanovnika imamo 38 darivatelja. U 2016. ukupno su presađena 354 organa, među njima 191 bubreg, 35 srca i 7 gušterača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo