BESPARICA U NAŠICAMA / Liječe oboljele od korone! Županija tvrdi da je liječnicima plaća uplaćena, trebala bi sjesti u ponedjeljak

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u subotu je prozvala Osječko-baranjsku županiju zbog neisplate plaća za studeni u našičkoj Općoj županijskoj bolnici

26.12.2020.
15:55
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u subotu je prozvala Osječko-baranjsku županiju zbog neisplate plaća za studeni u našičkoj Općoj županijskoj bolnici, a iz Županije su im odgovorili kako su, unatoč tome što nemaju obvezu, bolnici financijski pomogli u isplati te plaće.

U objavi na svojoj Facebook stranici HUBOL navodi kako su doznali da djelatnici našičke bolnice, kao druge Covid bolnice u Hrvatskoj, nisu primili plaću za studeni. Smatraju kako je "ovakva nebriga i bezakonje žalosna božićna slika hrvatskog zdravstva" te zatražili "od osnivača i vlasnika, Osječko baranjske županije,  žurnu isplatu plaća za studeni, kao i pripadajućih Covid dodataka sukladno zakonu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Županije su im odgovorili kako je objava HUBOL-a neistinita, jer se Županija, kao osnivač našičke Opće županijske bolnice, "bavi planiranjem, donošenjem strategije, razvojem te kontroliranjem poslovanja ustanove", ali "nema pravo sudjelovanja u kolektivnom pregovaranju o visini i načinu isplate plaća, donošenju limita i prihoda bolnice".

Image
doznaje hubol /

'Nebriga i bezakonje': Tko je djelatnicima COVID bolnice ukrao Božić - nisu još dobili plaću za studeni!

Image
doznaje hubol /

'Nebriga i bezakonje': Tko je djelatnicima COVID bolnice ukrao Božić - nisu još dobili plaću za studeni!

Taj je dio, poručuju iz Županije, "isključivo u nadležnosti HZZO-a i Ministarstva zdravstva, odnosno preko sustava Centralnog obračuna plaća i u nadležnosti Ministarstva financija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, Osječko-baranjska županija ne isplaćuje plaće djelatnicima našičke bolnice. Smatramo da biste Vi kao relevantna udruga bolničkih liječnika tu informaciju trebali znati, osobito u ovo izazovno vrijeme borbe s epidemijom koronavirusa, kada Županija i Opća županijska bolnica u Našicama čine sve što je moguće da se posljedice epidemije što manje osjete za sve stanovnike", stoji u odgovoru Županije.

Napominju kako je Osječko-baranjska županija, u posljednjih pet godina uložila više od 35 milijuna u razvoj i unapređenje poslovanja i razvoj zdravstvene djelatnosti te je nekoliko puta u skladu sa svojim mogućnostima osigurala financijsku pomoć Općoj županijskoj bolnici u Našicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je i u četvrtak osigurala i uplatila Općoj županijskoj bolnici u Našicama 1,7 milijuna kuna pomoći, za plaće radnika koje će biti na njihovim računima u ponedjeljak. Još jednom napominjemo kako Županija nema ni nadležnost i obvezu, niti sredstva na raspolaganju, kojima bi se financiralo redovito poslovanje bolnice", poručili su iz Osječko-baranjske županije.

U nadi da će nadležno Ministarstvo riješiti problem općih bolnica, još smo jednom "uskočili" sa sredstvima iz pričuve županijskog proračuna kako djelatnici bolnice ne bi ostali bez plaće, ističe se u odgovoru Osječko-baranjske županije HUBOL-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo