'Bilo mi je užasno teško' / Leo je prošao operaciju koju malo tko prođe: 'Samo sam prešao po prsima'

Image
Foto: N1/Screenshot

Mikac kaže kako mu je sve postalo kristalno jasno kada je došao studirati u Zagreb. U osnovnoj školi se preispitivao, kroz srednju školu trudio se biti u tom rođenom rodu

8.6.2023.
15:03
N1/Screenshot
VOYO logo

"Zajedno za trans prava" slogan je Pridea koji se održava u subotu u Zagrebu.

Leo Mikac, student i transrodni muškarac ispričao je za N1 svoje iskustvo, kako je prošao tranziciju, psihološki i fizički, te kako su to prihvatili njegova obitelj i društvo, ali i kako se osjećaju osobe koje se odluče na ovaj dugotrajan i mukotrpan postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Transrodnost je pojam kad se osoba ne poistovjećuje sa spolom koji je upisan pri rođenju. Meni je upisano da sam rođen u ženskom rodu, ali to nije stvarna slika mene”, kazao je Mikac koji je to shvatio u predškolskoj dobi. “Otkrio sam to gledajući crtić Pinokio i kad je vila rekla – ‘ti si sad pravi dječak’, shvatio sam da se ugodnije osjećam u muškim ulogama, muškoj odjeći, stalno sam bratu krao odjeću", opisao je.

Mikac kaže kako mu je sve postalo kristalno jasno kada je došao studirati u Zagreb. U osnovnoj školi se preispitivao, kroz srednju školu trudio se biti u tom rođenom rodu, ali priznaje kako je jedva čekao pobjeći iz svoje okoline i krenuti u tranzciju. Najviše ga je bilo strah gubitka zajednice, odnosno ljudi kojima je okružen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLAVI SE LJUBAV /

Povorka ponosa u Splitu: Ove godine Pride postavlja jednostavno pitanje - Imaju li oni prava?

Image
SLAVI SE LJUBAV /

Povorka ponosa u Splitu: Ove godine Pride postavlja jednostavno pitanje - Imaju li oni prava?

Baka najveća podrška

“Prije početka fakulteta bio sam na kratkom putovanju po Europi, bio sam s prijateljicom koja mi je rekla da probamo pričati tako da razgovaram u muškom rodu. Bilo je nevjerojatno. Osjećao sam se toliko ugodno, slobodno… Kroz cijelo djetinjstvo su me redovno mijenjali za dječaka i to je najčešće bila sprdnja u razredu. Zapravo mi je bio užitak kad me netko vidio kao muškarca”, iskreno je ispričao Mikac te kazao da je vijest prva prihvatila njegova baka.

“Baka mi je najveća podrška, odmah me prihvatila”, kaže Mikac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oprezno sam pristupio prema njima, napravio sam to na Badnjak, bio je krivi trenutak. Baka je jako htjela da se održi obiteljska večera i nije joj sjelo na prvu. Rekao sam im svima na večeri da započinjem s tranzicijom, da mi nije bitno hoće li podržati ali da mi je bitno da se izjasne žele li pomoći, a rekao sam i da ću promijenti ime pa sam rekao da kažu žele li da promijenim i prezime. Baka je rekla da ćemo poslije o tome. Bilo je trzavica godinu dana, ali danas mogu reći da sam zahvalan svakom članu obitelji, trudili su se stvarno. Vidio se trud, dao sam im vremena”, ispričao je.

Iskustvo tranzicije

Tranziciju je počeo 2019. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Šest mjeseci psihologa, šest mjeseci psihoterapeuta, pa endokrinolog. Socijalnu tranziciju i kad sam počeo uzimati hormone, tijelo mi se počelo mijenjati, to sam odradio u lockdownu. Bilo mi je užasno teško, sam u sobi, ali s druge strane nisam se nikom morao objašnjavati", ispričao je Mikac.

Papire je dobio krajem 2020., a operaciju je zbog covida morao još čekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može se obaviti samo u KB Dubrava, ali se odgađalo. Javio sam se drugim bolnicama i dobio sam odgovor s Rebra. Doktor mi je dao termin za mjesec i pol dana. Predivno sam se osjećao nakon operacije. Samo sam prešao po prsima, prvi put sam se nakon puberteta osjećao ugodno u svojoj koži”, kazao je.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo