Leko smirivao Milanovića: 'Zorane, molim te, sjedi!'

Neprestane svađe s HDZ-ovcima oko poslovnika i sukobi oko kampanja za lokalne izbore te one za Europarlament, Milanovića su 'istjerale' iz sabornice.

10.4.2013.
14:05
VOYO logo

Poslovnik je bio kamen spoticanja tijekom cijelog aktualca. HDZ-ovci su neprestano prigovarali što se pitanja nisu dopuštala potpredsjednicima Vlade. Kad je Đuro Popijač postavio pitanje o poreznoj presiji na gospodarstvo i uvođenju poreza na nekretnine, Milanović se usprotivio do te mjere da je Leko smirivao premijera govoreći mu da sjedne na svoje mjesto jer će imati prilike još govoriti.

"Zorane, molim te, sjedi!", kazao je Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo je zatražena i 15-minutna stanka, ali Leko je to odbio.

"Vi ponovno kršite poslovnik!", kazao mu je Dinko Burić iz HDSSB-a, predbacujući mu kršenje članaka 210, 211 i 216, te zamolio Milanovića da se suzdrži jer ovo nije sjednica Predsjedništva SDP-a nego aktualni sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori u sabornici

Na red je zatim došao HDZ-ov Gordan Jandroković, koji je Milanovića priupitao što je s LNG terminalom. Milanović se javio za odgovor i prije toga se ispričao ako je prekršio poslovnik.

"Prije pet mjeseci je bila delegacija u Kataru, to je treptaj oka, ja se nadam da vi kao ja želite da ta stvar ide naprijed. Kad sam rekao da je to mačji kašalj, možda sam bio previše figurativan", kazao je Milanović. Zatim je prigovorio i HDZ-u zato što zloupotrebljava javne ustanove u kampanji, time što ih obilaze HDZ-ovi kandidati, te kazao da je vrijeme da javnost čuje da to nije etično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad se nije dogodilo da se ovako zloupotrebljava Sabor i omalovažava predsjednika Sabora. Ja bih sad ovdje mogao reći da HDZ ima najbolju listu, ali neću", kazao je Jandroković na to.

"SDP je ovu kampanju pretvorio u bitku crnokošuljaša i partizana, jer im to odgovara zbog gospodarske situacije', zaključio je zatim Jandroković. Milanović je nakon toga ustao i napustio sabornicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje Vlade: Otišao je nakon što je odgovorio na pitanja

Iz Banskih dvora stiglo je reagiranje na napise o tome zašto je Milanović sabornicu napustio.

"Budući da se uvijek unaprijed zna koliko pitanja će dobiti svaki pojedini ministar, pa tako i predsjednik Vlade RH, i kojim redoslijedom, nakon što su iscrpljena sva pitanja zastupnika upućena predsjedniku Vlade Milanoviću, zbog drugih unaprijed dogovorenih obveza predsjednik Vlade napustio je sabornicu", naveli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se događalo prije pauze u Saboru, pročitajte ovdje.

Napuštanje sabornice od strane premijera Zorana Milanovića komentirao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko. "Premijer cijelo vrijeme ne odgovara na pitanja i prelazi sve granice", kaže Karamarko. "Apeliramo da se spusti lopta, država je u prevelikim problemima, gospodarstvo je praktički u kolapsu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi, moramo se zabrinuti, a ne da on meni odgovara 'e šta ti, nisi ti bio u Saboru'. O čemu on priča? Ako će moj boravak od 0 do 24 u Saboru doista podignuti gospodarstvo ove države, ja ću to napraviti i spavat ću ovdje, ali on koji je zadužen da to napravi sa svim operativnim mehanizmima koje ima u rukama, on je definitivno dužan nešto reći hrvatskoj javnosti, a ne prosipati ovaj kvaziintelektualizam i svoju nervozu, komplekse koje na neki način izražava", rekao je Karamarko koji je kritičan bio i prema predsjedniku Sabora Josipu Leki.

"Tragično je vođenje ove sjednice. Ja sam rekao gospodinu Leki da doista vrijeđa Hrvatski sabor da je dočekao ovakvog predsjednika koji je naprosto jedan mali asistent i statist u predstavama koje režira Milanović. Milanović ne zna odgovoriti na pitanje, vrijeđa, vidite da gubi živce, ne može se kontrolirati i ovo naprosto nije u redu. Vidjeli ste njegove intervencije u Poslovnik. Tko je on? Ovu sjednicu treba voditi predsjednik Sabora, nitko od nas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po izlasku iz sabornice, Milanović je HDZ-ovcima nešto dobacio, tvrdi Karamarko.

"Dečki, nije fer. Nešto je počeo pričati, ali nerazumljivo. Ne znam, to će on znati bolje", prepričao je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo