oktanska poslastica /

Legendarni NASCAR prvi put u Hrvatskoj. Na Grobniku održana jedna od najprestižnijih automobilističkih utrka u svijetu

Prestižna utrka na hrvatskom tlu vozi se prvi put, a najbrži je danas bio 26- godišnjak iz Rima

14.11.2020.
22:20
VOYO logo

Grobnička pista ovoga je vikenda rezervirana za jednu od najpoznatijih svjetskih automobilističkih utrka - NASCAR. Prvi put ova legendardna utrka vozi se u Hrvatskoj - i to nakon što je zbog korone otkazana vožnja u Češkoj. Budući da su svi automobili identičnih performansi, prevagu koja se mjeri stotinkama donosi isključivo vještina vozača. Po prvi put- među njima je i jedan Hrvat! Maja Brkljača.

Buka koja godi i diže adrenalin! Prestižna utrka na hrvatskom tlu vozi se prvi put, a najbrži je danas bio 26- godišnjak iz Rima.

"Uspio sam ostati koncentriran, zadržati kontinuitet u svakom krugu i privesti to kraju kako sam zamislio", kazao je Vittorio Ghirelli, pobjednik utrke.

Za Amerikance NASCAR je najprestižnije automobilističko natjecanje, puno značajnije i od same Formule. U Europu je službeno stigao prije osam godina, a četverogodišnje ugovore imaju sa 6 staza. Pregovori za Grobnik traju dugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Fracasso Nascar Croatia 2020, utrka EN PRO na kojoj je nastupio i Niko Pulić

Image

Fracasso Nascar Croatia 2020, utrka EN PRO na kojoj je nastupio i Niko Pulić


"Da bi mi ušli u 2021.godinu oni moraju proširiti kalendar sa šest evenata na sedam, svaki event ima dvije utrke, znači na 14 utrka. Ono što je sad postignut konsenzus i to je sigurno i to mogu reć, da smo mi ponudili dva termina i oni će bit za 2021.-u rezervni termini", kazao je Robert Žiković, član Uprave Automotodroma Grobnik.

Za situacije poput ove s koronom koja je stopirala utrku u Češkoj, a realno očekivanje, kažu na Grobniku, ugovor je od 2022.

"Regija je apsolutno prelijepa, a grobnička pista zaista izazovna, stvarno je jako brza, zahtjevna za vozače što je vrlo zanimljivo pa smo presretni što smo ovdje", rekao je Jerome Galpin, predsjednik Uprave Nascara za Europu.

Svaki auto vrijedi oko 80 tisuća eura

Uz NASCAR se vrte i milijuni dolara i gledatelja diljem svijeta. Svaki auto vrijedi oko 80 tisuća eura, ali tu su troškovi utrke, prateći tim, menageri i logistika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko neće bit covida, a nadam se da neće, mi možemo očekivat ovdje više od 15 tisuća gledatelja", kaže Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza.

Danas zbog korone nisu smjeli. Prvi Hrvat na NASCARU pojašnjava kako su svi auti od cijevi, identični, s 400 konjskih snaga, mjenjač nije kao na drugim trkaćim autima sa 6 nego s 4 brzine.

"Danas je ovdje 12 vozača unutar sekunde, tako da je sekunda, ako kasniš sekundu, to je isto kao da si stajao doma na kauču i gledao televiziju, o utrkama, ovaj, tu imamo na startnoj i ciljnoj crti na kočenju imamo negdje oko 242, 243 km na sat. Naravno ovdje je bit kako ćemo što brže proć zavoj, nije bitna maksimalna brzina nego je bitno gdje normalni laik prođe 60 mi prođemo 150. Tko može proći 151 taj je prvi", kazao  vozač utrke Niko Pulić,

Ako je suditi po premijeri, kultni automobili ubuduće bi na Grobniku mogli biti standardna oktanska poslastica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo