TRAŽI KAŽNJAVANJE / Lauc: 'Onog koji je širio strah od potresa uhitili su. Ne vidim razliku s onima koji šire strah od epidemije'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nadam se da će institucije odraditi svoj dio posla i onemogućiti sustavno trovanje nacije strahom, napisao je Lauc.

15.1.2021.
14:13
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Član Vladinog savjeta za borbu protiv korone, molekularni biolog Gordan Lauc, na Facebooku je napisao da se zalaže da DORH procesuira one koji "sustavno kroz medije šire strah i paniku zbog pandemije". 

Status Gordana Lauca prenosimo u cijelosti: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još u ožujku DORH je objavio da 'Državna odvjetništva trebaju poduzimanje državnoodvjetničkih radnji i mjera koordinirati s nadležnim policijskim upravama i drugim državnim tijelima mjerodavnim za otkrivanje i prijavljivanje prekršaja i kaznenih djela i njihovih počinitelja. … kao i plasiranja neistinitih informacija kojima se širi neopravdani strah i panika kod građana u uvjetima pandemije virusa COVID-19 te posljedica potresa u Zagrebu, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske uputilo je sva županijska i općinska državna odvjetništva da temeljito i neodložno postupaju sukladno odredbama članka 38. stavka 1. i 2. Zakona o kaznenom postupku i članka 35. Zakona o državnom odvjetništvu radi otkrivanja i procesuiranja počinitelja kaznenih djela širenja i prenošenja zarazne bolesti iz članka 180. Kaznenog zakona te odgovarajućih prekršaja, kao i počinitelja kaznenih počinitelja kaznenih djela lažne uzbune iz članka 316. Kaznenog zakona i podredno prekršaja širenja lažnih i uznemiravajućih vijesti iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira'.

Image
borba s koronavirusom /

Iako je Pfizer deklarirao 5 doza po bočici, na terenu se uspjelo navući 6. Sada moramo plaćati više

Image
borba s koronavirusom /

Iako je Pfizer deklarirao 5 doza po bočici, na terenu se uspjelo navući 6. Sada moramo plaćati više

Onog nesretnika koji je pričao gluposti o potresima su brzo uhitili. Osobno ne vidim veliku razliku između njega i onih koji sustavno kroz medije šire strah i paniku zbog pandemije. Pandemija je stvarna i treba joj pristupiti ozbiljno, no širenje straha i panike (tj. lažne uzbune) je ipak kazneno djelo, a ne stvar slobode govora. Posebice kada se radi o sustavom djelovanju u tom smjeru... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadam se da će institucije odraditi svoj dio posla i onemogućiti sustavno trovanje nacije strahom", napisao je u statusu član Vladinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo