ZA DIREKT / Lalić: 'I posao u Vladi često se dobiva na osnovu toga je li netko dijete utjecajne osobe'

Image
Foto: Screenshot RTL Direkt

Zbirku eseja predstavio je večeras u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu

7.11.2022.
23:28
Screenshot RTL Direkt
VOYO logo

U Hrvatskoj sve ide preko prijateljskih i rodbinskih veza, čak se i posao u Vladi često dobiva na osnovu toga je li netko kćer ili sin neke utjecajne osobe, sukus je to knjige "Usiljena zajednica" profesora na Fakultetu političkih znanosti Dražena Lalića i RTL-ovog komentatora.

Lalić kaže kako ona opisuje da smo sve manje moderno društvo, da nas sve više određuju kumovske veze i da je danas jako važno biti član stranke. Zbirku eseja predstavio je večeras u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je zajednički nazivnik onoga o čemu sam pisao vezano uz politička i društvena zbivanja u Hrvatskoj. Usiljeno upućuje na jednu izvještačenost našeg društvenog političkog života. Naši političari jedno govore, drugo misle, treće rade, četvrto sanjaju, peto se ponašaju. To je teško analizirati ako čovjek ne spozna zamršenost koja otežava razumijevanje naših problema s kojima se ovo društvo suočava. Zajednica upućuje da smo manje društvo u sociološkom smislu, više nas određuju krvne, prijateljske, kumovske veze ili pripadnost političkim strankama nego što smo pripadnici društva kao racionalnog kolektiva koje je utemeljeno na vladavini zakona i ugovorima koji postoje između ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo