Velika donacija / Lakše spašavanje života: Vatrogasci i HGSS dobili 4000 uređaja za bolju suradnju na terenu

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Grgo Jelavic/PIXSELL

"Nabavom komunikacijske opreme ojačava se ključna karika u dobroj organizaciji i koordinaciji na terenu u životno opasnim situacijama"

8.6.2019.
17:25
Dusko Jaramaz/PIXSELL Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i pročelnik HGSS-a Josip Granić potpisali su u subotu u Zaprešiću Sporazum o realizaciji projekta „Modernizacija radiokomunikacijske opreme sustava civilne zaštite“, što će poboljšati suradnju žurnih službi na terenu, a investicija je vrijedna oko 39 milijuna kuna.

 Od ukupne vrijednosti investicije veće od 39 milijuna kuna, 85 posto financira se europskim sredstvima. Zahvaljujući njoj Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja dodjeljuje se 3000 ručnih i 900 mobilnih radiokomunikacijskih stanica za vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć u spašavanju života

„Naša ambicija je da budemo servis onima koji spašavaju živote i imovinu diljem Hrvatske - vatrogascima, pripadnicima Gorske službe, policije i vojske“, rekao je ministar Božinović nakon potpisivanja sporazuma, dodavši kako je to uloga MUP-a i novoustrojenog Ravnateljstva civilne zaštite.

Naglasio je da Ministarstvo sigurno neće učiti te službe kako se gase požari jer su po tome poznati ne samo 150 godina u Hrvatskoj već i diljem Europe s obzirom na to da čine snage europskoga mehanizma za zaštitu i spašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Nabavom komunikacijske opreme ojačava se ključna karika u dobroj organizaciji i koordinaciji na terenu u slučaju životno opasnih situacija, rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP će nastaviti raditi na opremanju žurnih službi jer je sigurnost jedna od najvažnijih preduvjeta za dobar osjećaj svih hrvatskih građana i gostiju, naglasio je.

Još više novca za službe

To je, kazao je Božinović, prepoznala i Europska unija koja je u sadašnjem i posebice sljedećem  financijskom razdoblju predvidjela nekoliko puta više sredstava za opremanje u svim područjima sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 „Ambicija MUP-a je da tu potegne najviše što može, a siguran sam da možemo mnogo, ovo je početak, ovo nije samo nekoliko izložaka, u našem skladištu je svih tih 4000 komada i oni idu na teren onima kojima je to namijenjeno“, poručio je ministar.

Investiranje u prevenciju

 Govoreći  o nabavi vatrogasnih vozila, ministar je rekao kako je to kompleksno pitanje, no siguran je da će uskoro moći objaviti da je postupak završen i da se kreće u realizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Kada je riječ o sigurnosti, Božinović podsjeća kako tehnika stalno ide naprijed, donoseći digitalnu komponentu u brojnim poslovima, što omogućava bržu razmjenu informacija i dobivanje točnije slike i lokacije o tome što se i gdje događa.

 „Prije svega tu se radi o investiranju u prevenciju jer ako ranije dobijete kvalitetnu informaciju, službe su spremne ranije izaći na teren i spriječiti da nešto preraste u katastrofu većih razmjera“, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Pročelnik HGSS-a Josip Granić rekao je da je potpisom sporazuma nastavljena iznimno dobra i pozitivna suradnja započeta uspostavom Ravnateljstva civilne zaštite.

 "Ovo je važan korak u rješavanju problema Hrvatske gorske službe spašavanja i vatrogastva, što će nam pomoći da budemo operativniji i usuglašeniji u našem djelovanju", rekao je Granić. Zahvalio je MUP-u za taj projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader kazao je da donacija 4000 komunikacijskih uređaja predstavlja nezapamćen događaj i golemi napredak za hrvatsko vatrogatstvo, a za to je, ističe, primarno zaslužan ministar Božinović.

 Naglasio je da od 1. siječnja 2020. Hrvatska vatrogasna zajednica, zaslugom Vlade, ministra Božinovića i premijera Andreja Plenkovića, postaje Središnji državni ured, čime je vraćeno dostojanstvo i depolitizirano vatrogastvo koje će upravljati vatrogasnim sustavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zaprešiću je održana i pokazna županijska vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite „Zaprešić 2019“.

 U vježbi su sudjelovali pripadnici državnih, županijskih i gradskih intervencijskih postrojbi koje, po riječima ministra, pokazuju hijerarhijsku sinergiju po svim linijama od dobrovoljačkih vatrogasnih društava i volontera do samog vrha sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo