Kulturna politika vodi se u Linićevim odajama

Ministarstvo financija je odbilo prijedlog Ministarstva kulture da se PDV na ulaznice za koncerte izjednači s onim za kino ulaznice.

12.3.2013.
15:04
VOYO logo

Hrvatska glazbena unija oglasila se priopćenjem u kojem pozivaju Ministarstvo financija, Vladu i Sabor, da još jednom razmotre prijedlog Ministarstva kulture da se PDV na ulaznice za koncerte izjednači s onim za kino ulaznice te da iznosi 5 posto.

Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije zahvaljuje Ministarstvu kulture što je, nakon razmatranja iznesenih argumenata, odlučilo uputiti Vladi prijedlog da se PDV na ulaznice za koncerte izjednači s onim za kino ulaznice, te da iznosi 5 posto. Nažalost, Ministarstvo financija je odbilo prijedlog Ministarstva kulture, čime postaje posve jasno da se kulturna politika ove zemlje ne vodi u za to nadležnom ministarstvu nego u Linićevim odajama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncerata upola manje

"S obzirom na paušalno i posve neargumentirano obrazloženje kojim je Ministarstvo financija odbilo prijedlog Ministarstva kulture, bez ikakve rasprave ili relevantnih brojčanih pokazatelja, iskreno smo zabrinuti zbog načina na koji se u našoj zemlji donose odluke. Prema grubim analizama baziranima na podacima prikupljenim od naših članova i organizatora koncerata, broj koncerata domaćih glazbenika u Hrvatskoj samo u protekle dvije godine smanjio se za više od 50 posto", priopćili su iz Hrvatske glazbene unije. Kažu da, s obzirom na to da su prihodi od koncertne djelatnosti kap u moru državnog proračuna, daleko ispod razine statističke pogreške, Ministarstvo financija na prihodima proračuna zasigurno uopće nije moglo uočiti taj zabrinjavajući trend. Isto tako, sumnjau da Ministarstvo ima bilo kakve projekcije kako će se na proračunske prihode u idućim godinama odraziti daljnji pad u toj gospodarskoj djelatnosti.

Koncerti sele u Srbiju i Sloveniju

Iz Hrvatske glazbene unije poručuju da je daljnji drastični pad broja koncerata neminovan. Naglašavaju da njihovi članovi odustaju od organizacije koncerata, posebno onih u većim dvoranama, jer je uz postojeće troškove rizik jednostavno prevelik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na cijenu ulaznica za domaće koncerte, rasprodana zagrebačka Arena jedva pokriva sve troškove, a nerasprodana generira ogroman gubitak. Organizatori stranih koncerata već su ionako najavili da će sve koncerte preseliti u Srbiju i Sloveniju, gdje je PDV na ulaznice tri puta niži nego u Hrvatskoj, kao i u gotovo svim državama Europske unije", navodi se u priopćenju.

Veliki troškovi organizacije koncerta

"Ako koncerata nema, onda je neaktivan cijeli jedan lanac ponude dobara i usluga, koji plaća PDV po stopi od 25 posto - od najma dvorana, agencija za prodaju ulaznica, reklamnih agencija, plaćenih radijskih i TV reklama, tiskanja plakata i plakatiranja, najma ozvučenja i rasvjete, prijevoza opreme i osoblja, redarske službe, ugostiteljstva, pa do honorara (i poreza na honorare) pratećih glazbenika, scenskih tehničara, režisera zvuka i rasvjete, tonskih i video snimatelja.... deseci, pa i stotine ljudi uključeno je u lanac započet onog časa kada netko odluči organizirati koncert, a iz sinergije svih tih poslovnih aktivnosti u konačnici se generira prihod za državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz pozicije proračuna de facto je posve svejedno je li PDV na ulaznice za koncerte 5 posto ili 25 posto, u oba se slučaja radi o posve zanemarivoj, pa čak i nezamjetnoj stavci u državnom proračunu, ali je razlika između 5 posto i 25 posto ogromna za one koji moraju preuzeti poslovni rizik i upustiti se u velike troškove organizacije koncerta", ističu iz Unije.

Štetna mjera za proračun

"Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije, imajući izravan uvid u situaciju, uvjereno je da je ova odluka Ministarstva financija nepromišljena i pogrešna, te da će zbog te odluke dugoročno državni proračun imati samo štete, kao i mnogi hrvatski glazbenici, koji će ostati bez prihoda", zaključuje se u priopćenju koje potpisuje predsjedništvo Hrvatske glazbene unije u sastavu: Husein Hasanefendić, Nikša Bratoš, Olja Dešić, Neven Frangeš i Bruno Krajcar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Vlada je nedavno odlučila stopu PDV-a na novine spustiti s 10 na 5 posto. Milan Živković, savjetnik za medije u Ministarstvu kulture, u HTV-ovoj emisiji Govornica u ponedjeljak navečer kazao je da riječ o mjeri koja je dio porezne politike, te da s njom u Ministarstvu kulture nisu bili upoznati.

Živković je mišljenja da se takvom mjerom ništa neće postići po pitanju sigurnosti i poboljšanju rada novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Valentić, novinar i član medijskih radnih skupina Ministarstva kulture, zamjerio je ministrici kulture Andreji Zlatar što nije reagirala na predloženu mjeru. U emisiji je upozoreno da je u zadnje četiri godine otpušteno više od 20 posto zaposlenih u novinarstvu i da je ugašeno oko 3.000 radnih mjesta. Posebno su pogođeni tiskani mediji.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo