njegova strana priče / Kujundžić o spornoj procjeni kuće: 'Kupljena je kada su tržište nekretnina i cijene bile najniže'

'Zadnje tri godine cijene nekretnina vrtoglavo rastu te bi prema procjeni stručnjaka ta ista kuća vrijedila oko 250.000 eura'

22.1.2020.
17:00
VOYO logo

"Kuću u Markuševcu veličine 120 m2 moja supruga i ja kupili smo 2010. godine kreditom od 100.000 eura podignutim u PBZ-u uz kamatnu stopu od 6,40 posto. To je vrijeme kada su tržište nekretnina i cijene bile na najnižoj razini. U ožujku 2016.  (7 mjeseci prije nego što sam izabran za ministra) reprogramirali smo kredit u PBZ-u kreditom od 65.000 eura koji je moja supruga podigla u OTP banci uz kamate od 2,99 posto). Tržište nekretnina se 2016. g. (kada sam postao ministar i radio prijavu Povjerenstvu) počelo pomalo oporavljati te su mi stručnjaci rekli da je procijenjena vrijednost kuće u tom trenutku oko 120.000 eura. Zadnje tri godine cijene nekretnina vrtoglavo rastu te bi po procjeni stručnjaka ta ista kuća vrijedila oko 250.000 eura, iako bi, po mišljenju stručnjaka, a obzirom na lokaciju kuće, teško bilo naći kupca za taj iznos", poručio je u srijedu ministar zdravstva Milan Kujundžić komentiravši tako medijske napise o vrijednosti kuće u kojoj živi.

Podsjećamo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa provjerit će podatke iz imovinske kartice ministra zdravstva Milana Kujundžića na osnovi medijskih napisa o kupnji kuće u Zagrebu i vrijednosti kuće u kojoj živi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povjerenstvo će pokrenuti postupak u kojem će provjeriti sve podatke iz imovinske kartice ministra Kujundžića, odnosno usporediti ih s podacima koje će zatražiti od nadležnih tijela: Porezne uprave, zemljišno-knjižnih odjela i drugih tijela", izjavila je Hini glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić

Kujundžić: "Sve je jasno i transparentno"

"Ako se utvrditi nesklad, Povjerenstvo će pozvati dužnosnika da se o tome očituje, a nakon što zaprimi očitovanje, odlučit će ima li elemenata za pokretanje postupka", dodala je Jurišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon članka kojim se dovodi u pitanje transparentnost kupnje nove kuće, portal Telegram objavio je u srijedu da je Kujundžić u imovinskoj kartici za kuću u kojoj sada živi iskazao manju vrijednost od realne.

Ministar tvrdi da je vrijednost kuće 900.000 kuna iako je u ugovoru o stambenom kreditu iz 2010., koji je bračni par Kujundžić potpisao s PBZ-om, vrijednost kuće procijenjena na 2.373.450 kuna, a prilikom reprogramiranja kredita 2016. godine na 1.680.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kujundžić nije želio komentirati novi članak u Telegramu, već je poručio kako je glede njegovih kuća sve jasno i transparentno te da će se o svemu očitovati Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa kada to od njega bude zatraženo.

"Ja sam se dužan očitovati Povjerenstvu prema zakonu, no tu se nema što skrivati, sve je transparentno i jasno. Lako se može vidjeti koliko smo supruga i ja zaradili u posljednjih pet godina, kao i što se na mom računu može vidjeti da je moja ušteđevina rasla za 7000-8000 kuna mjesečno", rekao je Kujundžić Hini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Telegram je u utorak objavio da je Kujundžićeva obitelj potkraj prošle godine kupila još jednu kuću u Zagrebu, čija je vlasnica njegova supruga Tatjana Kujundžić. Kuću s okućnicom u Maksimiru, ukupne površine 288 četvornih metara, platila je 1.462.500 kuna. Pritom su upozorili da u ministrovoj imovinskoj kartici nisu vidljiva sredstva iz kojih je obitelj Kujundžić mogla platiti tu nekretninu. 

Kujundžić je reagirao na to ustvrdivši kako je transakcija bila transparentna i zakonita, a kupnju je prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković najavio razgovor s Kujundžićem

Naveo je kako je vrijednost kuće 195.000 eura te da su supruga i on za njezinu kupnju podigli kredit od 100.000 eura u PBZ-u, 55.000 eura platili iz ušteđevine koja je na računu u PBZ-u, a 40.000 eura privatno posudili od prijatelja, pri čemu je ugovor o pozajmici kod kupnje kuće ovjeren kod javnog bilježnika te novac uplaćen na račun prodavatelja kuće.

Premijer Andrej Plenković koji boravi na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu kratko je komentirao u srijedu cijeli slučaj rekavši kako će se u četvrtak vidjeti s Kujundžićem i s njim razgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu puno komentirati, vjerujem da će on sve to pojasniti", kazao je Plenković.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo