sudska presuda ga ne dira / Kucamo na vrata zaboravljenih asova: bivši ministar Mijo Crnoja susjedi okupirao garažu

Bio je ministar s najkraćim stažem u povijesti a njegova baraka se i danas pamti. Ali Mijo Crnoja davno je nadišao baraku, sad se uselio u jednu garažu. S tim da je baraka bar bila njegova, a garaža baš i nije

7.12.2016.
22:43
VOYO logo

Već više od 6 godina Branka Marinov ne može ući u vlasitu garažu. Sve je počelo u ljeto 2010. kada je doživjela prometnu nesreću.

"Nekoliko dana nakon toga iz bolnice sam poslala djecu da uzmu štake iz garaže. Međutim djeca nisu mogla ući u garažu. I onda sam ustanovila da je ustvari netko promjenio bravu i stavio lokot", prisjeća se Branka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dodatnu sigurnost ju je i zavario. Ispostavilo se da je taj netko njen susjed.

"On je čekao da vlasnik te garaže umre, godinama je čekao nadajući se da će se onda nesmetano on useliti unutra. Međutim, ja sam regularno kupila garažu, imam kupoprdajni ugovor", kaže Branka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj susjed je Mijo Crnoja, javnosti poznatiji kao bivši ministar branitelja koji je kao boravište naveo baraku u Samoboru.

Nakon što je otkriveno da je lagao i da zapravo živi u Podsusedu, dao je ostavku. Ministar je bio svega 6 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim biti uteg ovoj vladi, ne želim biti problem", rekao je tada Crnoja.

Visoka moralna načela nisu ga spriječila da susjedi godinama brani da uđe u vlastitu garažu. Ona ga je u međuvremenu tužila za smetanje posjeda. Županijski sud lani je donio presudu kojom to i potvrđuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"…te mu je zabranjeno svako takvo i slično smetanje uz istovremeno nalaganje uspostave ranije posjedovnog stanja na način da odvari vrata garaže, ukloni samoincijativno postavljen lokot te omogući tužiteljici nesmetan ulaz", navedeno je između ostalog u sudskoj presudi.

No Crnojin lokot na garaži i dalje stoji. Iako je bio u zgradi nije želio stati pred kameru. Putem telefona nam je poručio da bi bilo bolje da se u ovo sve ne upuštamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja već 6 i pol godina ne koristim garažu, stvari u garaži mi propadaju, auto stoji vani na snijegu, kišu i suncu", očajna je Branka.

A tako će očito biti i dalje jer unatoč tome što je dobila tužbu za smetanje posjeda, Crnoju nitko ne može prisiliti da makne lokot budući da tužiteljica nije na vrijeme zatražila ovrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate vrlo čvrsti prekluzivni rok za traženje ovrhe i ukoliko premašite taj rok, a on je u ovom slučaju koji sam spomenuo 30 dana, ne možete nakon toga tražiti prinudnu ovrhu", tvrdi odvjetnik Ivo Farčić. 

Nju ne može provesti policija na svoju ruku već samo na zahtijev suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima pravomoćnu, a neprovedivu, neovršivu sudsku odluku", kaže Farčić. 

U međuvremenu njen susjed na garažu je postavio natpis na kojem se poziva na članak 48. Ustava kojim se jamči pravo vlasništva. To što taj članak nije iznad sudske presude Crnoju očito ne brine, a Branki ostaje mogućnost nove tužbe koja će također vjerojatno trajati godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo