analiza petra panjkote /

Krstičevićeva moć krije se u vojnom iskustvu kakvo nema nitko od njegovih prethodnika na toj funkciji

Zašto je odlazak ili ostanak ministra Krstičevića postao prvoklasno političko pitanje?

24.7.2017.
18:49
VOYO logo

Reakcija je bila doista munjevita, premijer Andrej Plenković je odmah po povratku s požarišta kod Splita održao izvanrednu press konferenciju, jasno rekao da ostavku ne prihvaća i javno poručio da se ne slaže s predsjednicom oko toga je li vojska trebala biti poslana ranije, čime je počeo otvoreni sukob s predsjednicom.

Predsjednica je pak čim je iz Salzburga stigla na teren kod Splita dodatno objašnjavala kako nije prozvala ministra, niti je u ijednom trenutku dovela u pitanje njegov rad i vojsku. I taj se stav, i premijera i predsjednice, nije promijenio do danas.

"Ne prihvaćam bilo kakav govor o ostavci potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića. Tu možemo jedino pohvaliti preventivni angažman i razmišljanje ministra koji još uvijek ima onaj istančani osjećaj pa možda čak i ratnog zapovjednika", kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da apsolutno nema razloga za njegovu ostavku, ponavljam ja ga apsolutno nisam prozvala, ni njega niti Oružane snage, samo sam postavila to pitanje da li su vojnici mogli ranije izaći na teren", izjavila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Danas nema reakcija iz državnog vrha na Krstičevićevu odluku. U čemu je moć Krstičevića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega, u vojnom iskustvu kakvo nema nitko od njegovih prethodnika na toj funkciji.

Damir Krstičević je umirovljeni general, u ratu je zapovijedao dvjema bridagama, 113. i 115. a potom i četvrtom gardijskom brigadom; sudjelovao je u svim pobjedničkim akcijama. Bio je i zamjenik Načelnika glavnog stožera, a kako je u Vladi sada potpredsjednik za unutarnju politiku i sigurnost znači da kao ministar obrane ima najviši položaj u ijednoj Vladi od osamostaljenja.

Osim toga, u resoru obrane svašta se događa - prije niti mjesec dana predstavljena je u Saboru dugoočekivana i pomno pripremana Strategija nacionalne sigurnosti, temeljni obrambeni dokument za naredne godine, a baš prošlog tjedna i službeno se krenulo u nabavu novih borbenih aviona. Iza svega toga stoji i sve to vodi - Krstičević.

Spominjalo se da baš zbog te nabave nekima Krstičević smeta, no za to nikakvih potvrda nema, ministar i danas objašnjava da on nema kakve skrivene razloge i motive. Spomenimo i da je nedavno otvorena nova vojarna u Sinju, što je dio plana da se vojska vrati u gradove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo što o Damiru Krstičeviću kao ministru kaže sigurnosni stručnjak, profesor Vlatko Cvrtila

"Mislim da je izuzetno važno da ministar Krstičević ostane na svom mjestu jer je u ovih nekoliko mjeseci pokazao da se radi o vrlo uspješnom ministru. Uspio je, zajedno sa svojim suradnicima, dovršiti Strategiju nacionalne sigurnosti, kao modela strateškog upravljanja područjem nacionalne sigurnosti, uspio je promovirati model domovinske sigurnosti kao model integriranog upravljanja civilnim krizama i sada, zajedno sa Zakonom o sustavu nacionalne sigurnosti, bi trebao uspostaviti koodrinaciju koja bi trebala taj sustav voditi. Mislim da ima dovoljno energije, da je pokazao sve karakteristike upornog i odgovornog čovjeka koji će taj sustav postaviti na svoje noge, kako bi se RH u budućnosti suočavala bolje i brže sa svim krizama s kojima bi se mogla suočiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo