ponovno dao ostavku / Krstičević se sastaje s Plenkovićem! Stižu reakcije na ostavku: 'To mu je prvi ispravan potez'

Ministar Krstičević je još u srpnju 2017., tijekom jakih požara u Dalmaciji najavio ostavku

7.5.2020.
21:19
VOYO logo

Ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak je podnio ostavku nakon pada vojnog školskog aviona u kojem su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra. 

"Naša zadaća je da budemo s obiteljima i obiteljima ćemo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku, sve ono što znamo i možemo. Želim kako ministar obrane izraziti i sućut svim pripadnicima HRZ-a i HV-a. Ovo je ogroman gubitak i za Hrvatsku vojsku. S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane", rekao je Krstičević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

O ostavci nije obavijestio predsjednika ni premijera

Novinarima je kazao da o ostavci nije obavijestio Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vlada izražava najdublju sućut obiteljima dvojice pripadnika HRZ-a koji su izgubili živote nakon pada zrakoplova u mjestu Biljane Donje. Predsjednik Vlade i ministar Krstičević večeras su telefonski razgovarali te će se sutra sastati'', poručili su iz Vlade.

Iz ureda predsjednika Milanovića poručuju da će se on sutra očitovati o ostavci ministra Krstičevića. Također, nisu znali da će podnijeti ostavku na press konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Bili su zaljubljenici u letenje: Tko su mladi piloti stradali u padu aviona u Biljanima Donjim?

Image

Bili su zaljubljenici u letenje: Tko su mladi piloti stradali u padu aviona u Biljanima Donjim?

Reakcije na ostavku

Ubrzo su na društvenim mrežama uslijedile i reakcije na Krstičeviću ostavku.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak na svom Twitter profilu napisao je: "Krstičević prvi put u cijelom mandatu napravio ispravan potez. Prvi i zadnji". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobno nisam vidio taj čin, ali smatram da je odgovoran čin dati ostavku kad se nešto dogodi. Iako je mandat ove Vlade na kraju, pa ne bih to posebno komentirao", rekao je za N1 Miro Bulj. 

"Ako misli ozbiljno, to je zaista događaj. Prvi put otkad ga ja znam govorio je jasno i razgovjetno. On je to već jednom napravio. Ostane li dosljedan, to dovodi premijera u velike poteškoće pri izbornoj kampanji jer je Krstičević za njega važan čovjek u mobiliziranju glasačkog tijela", kazao je politički analitičar Žarko Puhovski za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da mu nije prva, a isto tako i daje davno trebao otići, ajmo pričekati da tajnica prvo napiše razrješenje", poručuje saborski zastupnik Peđa Grbin. 

"Treći magareći", kratko je komentirao na Twitteru Bojan Glavašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić poručio je u četvrtak kako je Damir Krstičević, ministar obrane u ostavci, više puta u svom mandatu pokazao da mu je bitnije pogodovati NATO-u, svojoj bivšoj firmi KING ICT i HDZ-ovim klijentima, nego brinuti o sigurnosti vojnika. Sinčić je na svom Facebook profilu izrazio sućut obiteljima vojnika koji su poginuli u nesreći vojnog školskog aviona Zlin tijekom redovnog obučnog leta.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu SDP-ov Igor Dragovanje izjavio da na ostavku ministra obrane Damira Krstičevića gleda kao na visoko moralan i odgovoran čin čovjeka koji je odgovoran za funkcioniranje sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ostavku ministra Krstičevića gledam kao na visoko moralan i odgovoran čin čovjeka koji je odgovoran za funkcioniranje obrambenog sustava“, kazao je Dragovan u izjavi za Hinu, dodavši da se "na žalost, nesreće prečesto događaju. Uopće ne smatram da je ministar Krstičević odgovoran za nesreću koja se dogodila, no, držim da je njegova ostavka moralan i častan čin, naglasio je Dragovan.

Već je jednom dao ostavku

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević najavljivao je svoju ostavku i ranije, a o njegovoj ostavci za vrijeme trajanja ministarskog mandata spekuliralo se u dva navrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstičević je sredinom srpnja 2017. godine, u jeku šumskih požara u Dalmaciji, najavljivao svoju ostavku nakon kritika tadašnje predsjednice Repubike Kolinde Grabar Kitarović da je vojska trebala ranije reagirati na požare otvorenog tipa zbog kojih su evakuirani dijelovi Splita.

''Dajem ostavku na mjesto ministra obrane. Više nisam ministar obrane. Tako je to. Ne moram ja biti ministar'', izjavio je 18. srpnja 2017. Krstičević. Na upit je li o svojoj ostavci obavijestio premijera Andreja Plenkovića i predsjednicu, Krstičević je poručio da ''on sam donosi svoje odluke''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković je odbio tadašnju Krstičevićevu ostavku čestitavši mu na ''liderskom poslu'' koji je pokazao u borbi protiv požara. Ministrovu ostavku odbila je i predsjednica poručivši da je Krstičević ''sjajan ministar''.

O Krstičevićevoj ostavci spekuliralo se u siječnju ove godine nakon što je u u imovinskoj kartici naveo da njegova vikendica pokraj Šibenika vrijedi dvaput manje nego kad ju je kupio. Plenković je tada novinarima rekao da Krstičević nije ponudio ostavku te da je vrlo emotivan i pogođen napisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavka Krstičevića bila je predmet spekuliranja i krajem siječnja kada se u Zlarinskom kanalu srušio helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pri čemu su poginula dva pilota. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo