Tko može ugroziti predsjednicu? / Kroje se kombinacije za Pantovčak: Grabar-Kitarović, Milanović, Škoro, Kolakušić...?

Image
Foto: PIXSELL/Vijesti.hr/Ilustracija

Iako je sve još neizvjesno, za očekivati je barem zabavniju kampanju od dosadašnjih

28.5.2019.
19:00
PIXSELL/Vijesti.hr/Ilustracija
VOYO logo

Jedni izbori su završili, a na temelju njihovih rezultata već se počinju krojiti nove kombinacije i slagati kandidati za predsjedničke izbore krajem godine.

Od nekih se kandidatura očekuje, neki se pojavljuju kao probni baloni, a neki potajno žele da ih se nagovara. Ako je suditi prema zagovarateljima određenih kandidata, u kampanji će biti više pjesme nego do sada!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualna predsjednica, bivši premijer ili estradna zvijezda i doktor znanosti - mogli bi ugrijati jesen i zimu jer postoji mogućnost da se nađu u utrci za predsjedničku fotelju. 

Hoće li to ponovno biti Kolinda Grabar-Kitarović, još nije sigurno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve u svoje vrijeme, ne bojim se nikoga. Bit' će to jedan lijepi sunčani dan", odgovorila je predsjednica u utorak na pitanje hoće li i kada objaviti svoju kandidaturu za drugi mandat.

Tko god bude HDZ-ov kandidat, samo četiri mandata u Bruxellesu i kolebanja u stranci, mogu mu biti dodatan teret, no aktualnu predsjednicu to ne zabrinjava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

"Ovo se očekivalo, duže vrijeme upozoravam. Trend u Europi, ljudi biraju alternative, da velikim strankama pokažu da ne mogu biti vječito na vlasti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković misli da to jedno s drugim nema veze.

No otežati situaciji Grabar-Kitarović mogao bi - Miroslav Škoro, koji se pojavio iznenada u anketama kao treća opcija s visokih 10 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Golica me, recimo da je to dobar izraz", rekao je zagonetno Škoro u RTL Direktu prošli tjedan.

Škoro je već bio politički akter, u Saboru 2008. kao zastupnik HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam što ono bi rekli rookie. Ja sam novi pa onda to sve skupa malo gledam široko otvorenih očiju i ovaj, privikavam se", rekao je tada.

No, privikavanje mu se nije svidjelo jer je otišao za osam mjeseci. Analitičar Ivan Rimac smatra da ovoga puta može biti ozbiljan kandidat ili tek probni balon, a da je kandidatura Grabar-Kitarović zagarantirana, s podrškom HDZ-a ili bez nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da je Miroslav Škoro vrlo popularan. S te strane on bi sigurno mogao ugroziti Kolindu Grabar Kitarović jer oni barem imaju relativno široku podršku dijelova građanstva koji se ne bave politikom", mišljenja je Rimac..

Ali i onih krajnje desnih čiji kandidati neće na izbore, poput Ruže Tomašić i njezinih Suverenista. Glazbenik bi tako mogao ugroziti i Zorana Milanovića kojega ni ne vidimo ni ne čujemo, ali je u igri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro je da je Zoran Milanović podržao listu SDP-a, a o predsjedničkom kandidatu razgovarat ćemo u sljedećim danima, u tjednima koji slijede", rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

A preko Bruxellesa do Pantovčaka, uz sve ostalo, želi i iznenađenje euro izbora - Mislav Kolakušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Europskom parlamentu ću biti koliko? Jedno, dva zasjedanja i tada ću postati predsjednik Republike Hrvatske", najavio je Kolakušić jutro nakon osvajanja mandata u Europskom parlamentu.

Iako je sve još neizvjesno, za očekivati je barem zabavniju kampanju od dosadašnjih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo