bilo kuda, bandić svuda! / Kritike ga ne zanimaju, a od svojih ideja ne odustaje unatoč prosvjedima - RTL donosi dosje Milana Bandića

Sveprisutan je - od placa do gradilišta, tvrdi da radi duplo radno vrijeme. Kritike ga ne zanimaju, a od ideja ne odustaje

21.10.2018.
19:03
VOYO logo

O njegovim aferama godinama se samo pričalo, prije četiri godine zbog korupcije je i uhićen, a prošlog mjeseca završio je na optuženičkoj klupi. 

No od petka Milan Bandić nepravomoćno je oslobođen krivnje u aferi Štandovi. 
Taj dan Zagrepčanima je priredio pravi šou, ali javnost već punih šest mandata i zabavlja i šokira svojim izjavama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveprisutan je - od placa do gradilišta, tvrdi da radi duplo radno vrijeme. Kritike ga ne zanimaju, a od svojih ideja ne odustaje unatoč prosvjedima i kaznenim prijavama koje je teško izbrojati. 

Samo dva sata nakon oslobađajuće nepravomoćne presude Milan Bandić već je kosio travu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i jučer se na Radničkoj cesti, ponovno bavio travom. No, rekcije na tek završeno suđenje - nema.

"Nemam komentara", poput papagaja ponavlja Bandić svim novinarima koji se usude pitati ga o suđenju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju prvu nepravomoćnu presudu za aferu Štandovi zagrebački gradonačelnik dočekao je bez emocija.  No pokretanje postupka i suđenje otkrili su kako se u Gradu Zagrebu dogovaraju poslovi.

Telefonska snimka između njega i Ivice Lovrića o Željki Markić šokirala je javnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne treba ništa prokomentirati, neka radi sama, neka p**i k***c, j**e mi se! Ona bi kokošarila, a sa mnom nema kokošarenja. I reci joj da će Bandić uvijek biti gradonačelnik Hrvatske". 

Od prvog dana suđenja ponavljao je isto. "Istina je spora, ali je dostižna. Strpljen - spašen", slavodobitno je ponovio gradonačelnik nakon oslobađajuće presude.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov dan istine na dan presude započeo je u Mariji Bistrici, na kavi s novom saborskom zastupnicom. 

"Ja se noćas budio tri puta, znojio i to. I danas skontam da imam temperaturu. Je, tri dana", pričao je tog dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelio je ZET-ove autobuse. Pred njegovom kosilicom gurali su se prosvjednici, pa su se s njima obračunali Bandićevi pristaše. 

Vidno uzrujan odjurio je na rođendan kumčetu, otvorio simpozij o islamu i uživao u humanitarnom koncertu. I tako svaki dan jer kaže - spava pod tušem, radi po 16 sati i u jednom danu obiđe i do 30 lokacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da ćete vi jednog dana odahnuti kad ja odem. Da ćete reći: Ona je budala otišla, doći će netko normalan tko će doći oko 9", priča nedodirljivi 'šljaker' Bandić.

Najdugovječniji je gradonačelnik u Hrvatskoj. U Zagreb, kojim upravlja već 17 godina stigao je iz zaseoka Bandića Brig u susjednoj BiH. I ovo je njegov šesti mandat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam vam ko Ferrari koji prođe milijun kilometara, ja sam negdje na 800.000. Ja trčim maraton, ja sam trkač na duge pruge."

Trkač koji se znao i pokliznuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put 2002. kada pod utjecajem alkohola izaziva prometnu nesreću, pokušava podmititi policajca pa daje ostavku. Vraća se već 2005. i ponovno postaje gradonačelnik.

"Kad vas jednom zmija ujede iz rupe, samo si bedak dozvoli da ga drugi put ujede iz rupe, prema tome nema čašice, ja sam preskupo platio svoju butelju vina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon butelje nizale su se afere. Zlatni wc-i, skupe nadstrešnice, zemljišta, Zagrepčanka, preuređenje Cvjetnog trga, putovanja u Rim, problematični natječaji i zapošljavanja. Na posljednjim izborima u drugom krugu pobijedio je Anku Mrak Taritaš. 

"Ima tu jednu strašnu socijalnu inteligenciju, apsolutno se svaki put dočeka na noge i uvijek stvar zapravo okreće u svoju korist. On obećaje, nešto od tih obećanja ispunjava, glavninu obećanja ne ispunjava, ali je stvorio dojam da radi", priča zastupnica Mrak Taritaš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žičaru na Sljemenu nije obnovio već deset godina, ali je od Zagreba napravio grad fontana.

Gradi spomenike, premješta križeve i podiže zastave. Druži se i s penzionerima i sa školarcima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ako netko misli da je on populist, apsolutno krivo misli jer gospodin Bandić je kralj populizma", dodaje Mrak Taritaš. 

Uporno obilazi svaki događaj u gradu, ali kaznene prijave vjerojatno više ni ne broji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakcije građana - podijeljene. Neki su zadovoljni, neki tvrde kako Bandić nije njihov gradonačelnik. Građenje fontana i uljepšavanje grada većina promatra kao površinsku šminku koja skriva sustavno ruglo. 

Popularnost među građanima stekao je i svojim posebnim izričajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja nisan Usain Bolt. Šta sam ja Batman?

"Ja sam uvijek odgovoran, ja sam odgovoran i kad golub crkne na Jelačić placu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spremni smo pa da padaju pahulje veličine dječje glave." 

Tempo koji tek rijetki mogu pratiti na njemu je ostavio traga. Ima problema s glasnicama, prebolio je moždani udar i operirao sinuse. A u listopadu prije četiri godine stigli su novi problemi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog afere Agram pretresani su stanovi, garaže i vikendice, Holding i Gradsko poglavarstvo. Bandića i suradnike sumnjiči se da su Grad oštetili za više od 25 milijuna kuna, ali nije mu se žurilo sjesti na optuženičku klupu.

"Dobio sam kilu na lijevoj preponi. Dižući 80kg težak lonac."

Operacija bruha, proceduralne greške, greške poštara, mijenjanje odvjetnika. Nizale su se isprike pa su ročišta odgađana, a suđenje za dosad najozbiljniju aferu Milana Bandića počelo je tek prošli tjedan.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo