PRIVID LEGALNOSTI / Kriminal na Geodetskom fakultetu: Bivši dekan i profesor su europski novac potrošili na gradnju svojih nekretnina?

Image
Foto: Robert Anic / Pixsell

Istražitelji sumnjaju da su među tvrtkama koje su služile kao paravan za izvlačenje novca bile i one kojima su prikriveni vlasnici bili upravo Đapo i Pribičević

8.11.2023.
18:24
Robert Anic / Pixsell
VOYO logo

Policija je jutros po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) započela pretrage kod dvadesetak osoba i poduzeća u sklopu istražnih radnji koje provode zbog sumnji na nezakonitosti pri korištenju novca iz EU fondova na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. Europsko tužiteljstvo sumnjiči bivšeg dekana Almina Đapu, profesora Boška Pribičevića, kao i još 27 ljudi za izvlačenje europskih sredstava preko lažnih faktura.

Šteta je procijenjena na oko dva milijuna eura. Oštećeni su europski fondovi, konkretno Europski fond za regionalni razvoj te Fond solidarnost EU-a, ali i državni proračun RH, kao i budžet Nacionalnog istraživačkog vijeća Republike Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUBVENCIJSKE PRIJEVARE /

Ministar Erlić o uhićenjima 29 ljudi: 'Pratimo ovaj slučaj još od lipnja. Nama je u interesu da se utvrdi je li bilo malverzacija'

Image
SUBVENCIJSKE PRIJEVARE /

Ministar Erlić o uhićenjima 29 ljudi: 'Pratimo ovaj slučaj još od lipnja. Nama je u interesu da se utvrdi je li bilo malverzacija'

Istražitelji sumnjaju da su među tvrtkama koje su služile kao paravan za izvlačenje novca bile i one kojima su prikriveni vlasnici bili upravo Đapo i Pribičević, piše N1.

Europsko tužiteljstvo smatra da su te tvrtke, kao i obrti i odvjetnici koji su također uvučeni, ispostavljali Geodetskom fakultetu fakture za neodrađene poslove ili poslove čija je vrijednost bila napuhana. Sumnja se i da su na nekim natječajima te tvrtke sudjelovale samo kako bi se stvorio privid legalnosti s ciljem da tvrtke Đape i Pribičevića dobe poslove s fakultetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji su utvrdili da je isplaćeni novac prebacivan preko brojnih računa tvrtki što se pokušalo prikriti međusobnim poslovnim odnosima.

Izvučeni novac su dijelili među sobom. Postoji sumnja da je Đapo za sebe zadržao nešto više od milijun kuna. Pribičević je pak stekao nezakonitu imovinsku korist od oko 2,8 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da je većinu novca Pribičević uložio u gradnju svoje vikendice u Selinama, dok se sumnja da je Đapo platio gradnju nekretnine u Pisarovini dijelom tih sredstava.

POGLEDAJTE VIDEO Skupocjene investicije Geodetskog fakulteta, profesor stao pred kamere: 'Brod nije korišten privatno'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo