COVID-POTVRDE U ZDRAVSTVU / Luetić: 'Nemam opravdanja za nekog zdravstvenog djelatnika koji se nije cijepio. To je jasna, racionalna i logična odluka'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

'Mi zagovaramo i dalje uvođenje obaveznog cijepljenja u zdravstvenom sustavu. Svatko tko je izabrao zdravstveni poziv, izabrao je da mu je sigurnost bolesnika na prvom mjestu', kazao je predsjednik Hrvatske liječničke komore

13.9.2021.
12:47
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić za N1 je govorio o aktualnom stanju vezanom uz pandemiju koronavirusa u Hrvatskoj, odnosno o covid-potvrdama u zdravstvu.

Na početku se osvrnuo na prosvjed održan ispred Osnovne škole u Krapinskim Toplicama gdje se okupilo desetak građana u znak potpore roditelju koji ne želi da mu dijete u školi nosi zaštitnu masku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova vijest o prosvjedu u školi je zabrinjavajuća za cijelo društvo, a pogotovo za nas koji smo roditelji školske djece. Škole su odgojno-obrazovne ustanove. U školama djeca uče i šaljemo ih tamo, vjerujući da su tamo sigurna. Škole sigurno nisu mjesta za prosvjede, a pogotovo ne za ovakve prosvjede gdje se nasilno upada u školu. Ne oduzimam nikome pravo da izrazi svoj demokratski stav i mišljenje onako kako je to predviđeno zakonima, ali ulazak u školu u smislu prosvjeda oštro osuđujem i mislim da to jednostavno nije dopustivo", rekao je Luetić.

'Covid-potvrde u zdravstvu su korak u pravom smjeru'

Potom se osvrnuo na procijepljenost u zdravstvenom sustavu, kazavši kako je uvođenje covid-potvrda u zdravstvu "korak u pravom smjeru". "Mi zagovaramo i dalje uvođenje obaveznog cijepljenja u zdravstvenom sustavu. Svatko tko je izabrao zdravstveni poziv, izabrao je da mu je sigurnost bolesnika na prvom mjestu", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DEMANTIRAO BOŽINOVIĆA /

Plenković je jasan: 'Cijepljenje neće biti obvezno! Napravili smo sve što smo mogli, ne možemo vući nekog za rukav'

Image
DEMANTIRAO BOŽINOVIĆA /

Plenković je jasan: 'Cijepljenje neće biti obvezno! Napravili smo sve što smo mogli, ne možemo vući nekog za rukav'

"Upravo zato što su liječnici cijepljeni u vrlo visokom postotku, zagovarali smo obavezno cijepljenje. Kako se nije posegnulo za tom mjerom, onda će testiranje i trošak testiranja u prvo vrijeme snositi Vlada koja je donijela ovakvu odluku", dodao je Luetić, podsjećajući da u zdravstvenom sustavu već postoji obavezno cijepljenje za zdravstvene djelatnike protiv hepatitisa B.

Upitan o razlozima zbog kojih se nije išlo na uvođenje obaveznog cijepljenja protiv koronavirusa u zdravstvu, Luetić je kazao da to treba pitati premijera ili ministra zdravstva, a predstavnike te profesije pitati zašto se cijepio manji broj medicinskih sestara u odnosu na liječnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nemam opravdanja za nekog djelatnika koji se nije cijepio'

"Više puta sam rekao da nemam opravdanja za nekog zdravstvenog djelatnika koji se nije cijepio. Ponavljam, samim izborom profesije, izborom poziva, mi zdravstveni djelatnici izabrali smo da su nam zdravlje i sigurnost pacijenata na prvom mjestu. Ako imamo cjepivo protiv bolesti covid-19, ako ono smanjuje i transmisiju virusa, a samim time obolijevanje i prenošenje dalje onda je jasna, racionalna i logična odluka da se cijepimo", rekao je.

Na pitanje očekuje li zbog uvođenja obaveznih covid-potvrda probleme, rekao je da je moguće da jedan dio ostalih profesija izrazi svoje nezadovoljstvo na demokratski način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Visoki postotak medicinskih sestara se ipak cijepio. Više od 70 posto medicinskih sestara se već cijepilo, a ona manjina koja se nije cijepila moguće je da će izraziti svoj stav", kazao je Luetić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo