DEMANTIRAO BOŽINOVIĆA / Plenković je jasan: 'Cijepljenje neće biti obvezno! Napravili smo sve što smo mogli, ne možemo vući nekog za rukav'

'Napravili smo sve što smo mogli, ne možemo vući nekog za rukav. Možemo apelirati, rekao je premijer Plenković o cijepljenju protiv Covida-19

11.9.2021.
12:23
VOYO logo

Na svečanosti povodom Nacionalnog dana Mladeži Hrvatske demokratske zajednice predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković obratio se novinarima. Među ostalim, prokomentirao je i tvrdnje da se razgovara o uvođenju obveznog cijepljenja, javlja RTL.

"Preneseno je kao da je (ministar Božinović) najavio obvezno cijepljenje. To nije istina. Ide se za tim da djelatnici zdravstva i socijale s obzirom na procijepljenost, koja je dobra, budu cijepljeni, ne da je obvezno. Razgovaramo o trećoj dozi. Razgovaramo i o cijepljenju djece, onima sa slabim imunitetom", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NOVOG LOCKDOWNA NEĆE BITI' /

Božinović otkriva karte: 'Mogli bismo uvesti obvezno cijepljenje'; Ipak, za neke ta obaveza ne bi vrijedila

Image
'NOVOG LOCKDOWNA NEĆE BITI' /

Božinović otkriva karte: 'Mogli bismo uvesti obvezno cijepljenje'; Ipak, za neke ta obaveza ne bi vrijedila

'Ne namjeravamo ni postrožiti mjere'

Dodao je kako Vlada cijelo vrijeme vjeruje u mudrost građana.

"Ne postoji osoba koja ne zna da je preminulo 8000 osoba u Hrvatskoj, da su mnogi ostali bez posla, da je preminulo 4 milijuna ljudi u svijetu, te da držimo najnižu kamatu ikada i da smo nadomak eurozone. Stavimo fokus na prave stvari", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je i da se ne namjeravaju uvoditi strože mjere.

"Rekao sam prije tri mjeseca da smo, kada smo osigurali velike količine cjepiva za sve Hrvate u svijetu i strane državljane u Hrvatskoj, kao sustav ispunili temeljnu zadaću. Svatko tko se želi zaštiti kod nas može i to besplatno. Pogledajte racionalno ljude koji će umrijeti od Covida koji su cijepljeni i necijepljeni. Jesu li izrazito stari, izrazito s teškim zdravstvenim stanjem? Kad pogledamo odgovornost napravili smo sve što smo mogli, ne možemo vući nekog za rukav. Možemo apelirati", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nismo prestali jesti ni živjeti bez šefa Vrhovnog suda'

Osvrnuo se i na uhićenja u Međimurju te tvrdnje oporbenih zastupnika, ponajprije Arsena Bauka i Nikole Grmoje, da su poduzeta kako bi se skrenula pažnja s drugih afera i problema.

"Preptostavljam da bi Grmoja i Bauk trebali se pitati je li ovo skretanje pozornosti od Puljka u Splitu. Je li HDZ organizirao slučaj Rimac pred parlamentarne izbore? Je li on govorio o teorijama zavjere kada su bili skinuti imuniteti saborskim zastupnicima? Treba dijeliti ozbiljne političke stranke od onih manipulatora javnost. O ovom slučaju znam koliko i vi, što vidim i čujem, ali smatram da sve ove situacije gdje se eksponiraju imena, javnost očekuje da press konferenciju sazovu i kažu sve o slučaju - ja o tome ne znam ništa više nego vi", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara o izboru predsjednika Vrhovnog suda te koliko dugo se može biti bez njega, Plenković je rekao da sudac Marin Mrčela obavlja tu dužnost.

"Ne vidim da se nešto drastično dogodilo, nismo prestali jesti ni živjeti", rekao je te ustvrdio da predsjednik Vrhovnog suda nije taj koji provodi reformu pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Protivnici eura? Misle da ih ne čujem'

Osvrnuo se i na zagovornike referenduma protiv uvođenaj eura u Hrvatskoj.

"Imamo aktere koji nisu imali veze s procesima, a sada su to glavni govornici referenduma za euro. Ni crno ispod nokta nisu dali, ali su uzeli eure. Ruža Tomašić? To nije problem. Malo je Europa okej, ali onda će mi ekipa koja prstom nije mrdnula za EU 23 godine govoriti da Europa nije dobra. Gdje su bili, što su dali. Nitko ne priča da ćemo imati nacionalno vijeće za euro, kako smo nadomak ispunjavanja cilja, da se štedi u eurima, da su svi turisti iz Europe najviše.. Ali jučer su ovi postali faktor u politici i govore mi da Europa nije dobra. Ma nemojte! Misle da ih ne čujem", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo