brojna pitanja bez odgovora / Krenule pripreme za komemoraciju u Bleiburgu: U Hrvatskoj se lome koplja oko nejedinstvenih koloni u Jasenovcu

Za nešto više od dva tjedna bit će održana komemoracija u Bleiburgu, u spomen na ubijene, a nikad suđene, pripadnike poraženih vojski, ali i na stradale civile. Austrijske vlasti organizatorima skupa poručuju da fašistička obilježja neće tolerirati

25.4.2018.
19:12
VOYO logo

Usporedno s pripremama za komemoraciju u Bleiburgu, u našoj se zemlji lome koplja oko nejedinstvenih kolona sjećanja u Jasenovcu. Ured predsjednice podržava ideju o međunarodnoj komisiji koja bi trebala utvrditi točan broj žrtava ustaškog logora smrti, s kojim se često manipulira - iako popis s imenima i prezimenima odavno postoji.

Nakon nekoliko komemoracija u Jasenovcu, sve su oči uprte u onu jednu - u Bleiburgu. Iz Austrije stižu jasne poruke - nulta tolernacija na fašistička obilježja. 
Nikakav ekstremizam neće trpjeti ni crkva u Koruškoj. Nepoželjne su odore, simboli, šatori, alkohol...Oglasila se i središnja vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako tamo dođe do kršenja zakona, vlasti će odlučno reagirati“, rekao je austrijski premijer Sebastian Kurtz. 

Oporba u Hrvatskoj podržava stavove austrijskih vlasti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uključivo da bi trebalo ispitati saborsko pokroviteljstvo u ovakvom kontekstu: Ne govorim o žrtvama koje treba komemoirati, govorim o politizaciji jednog takvog skupa", rekao je SDP-ov saborski zastupnik Joško Klisović. 

A saborsko pokroviteljstvo nad Bleiburgom vraćeno je za mandata Željka Reinera. Sadašnji potpredsjednik ističe - to nije najveće okupljanje fašista u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da nije. To je odavanje počasti nevinim ubijenim ljudima koji su pobijani bez ikakvog suđenja na stotinama stotinama mjesta", prokomentirao je Reiner. 

I u sabornici su se bavili komemoracijama, a krivca za manjak zajedništva u Jasenovcu, tražilo se i u HDZ-ovim koalicijskim partnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije problem u četiri kolone, bilo bio dobro da je jedna, problem je u njih 5. To je ona koja je Jasenovcu s nama, a u Saboru s njima. Kad se odluči da bude jedna kolona, bit će jedna kolona", rekao je predsjednik kluba SDP-a Arsen Bauk. 

Za utvrđivanje istine u Jasenovcu založili su se u Uredu predsjednice. Sve kako bi se utvrdile točne brojke iako su hrvatski podaci jasni - 83 tisuće žrtava imenom i prezimenom. No autor ideje navodi da su brojke iz Srbije višestruko veće pa zato predlaže komisiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da skupimo sve podatke sve činjenice na jedan kup. Međunarodna komisija pa neka utvrdi!", rekao je Ivan Zvonimir Čičak, izaslanik predsjednice Republike u Jasenovcu.

I tako po tko zna koji put - umjesto u budućnost, narodi s ovih prostora razjašnjavaju drugima odavno jasnu prošlost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo