Kreće val štrajkova na fakultetima po Hrvatskoj

Tijekom štrajka neće se održavati ispiti, a obustavit će se i izvršavanje ostalih radnih obveza znanstvenika i sveučilišnih radnika.

22.6.2011.
3:49
VOYO logo

Nakon što je Vlada u utorak prihvatila prijedloge zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu i poslala ih u saborsku proceduru, skupština Sindikata visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost" istoga je dana donijela odluku o pokretanju procedure za stupanje u štrajk akademskih radnika. Tijekom štrajka, priopćeno je, neće se održavati ispiti, a obustavit će se i izvršavanje ostalih radnih obveza znanstvenika i sveučilišnih radnika sukladno Zakonu o radu i ostalim pravnim propisima RH. Uz to će se organizirati i drugi oblici prosvjeda i otpora nametanju paketa zakonskih prijedloga. 'U sljedećih nekoliko dana koordinirat će se aktivnosti članova Sindikata "Akademska solidarnost" u Zagrebu, Splitu, Puli, Zadru i Rijeci, a početkom sljedećeg tjedna obavijestit ćemo javnost o daljnjem tijeku štrajka', navodi se u priopćenju Akademske solidarnosti.

Podsjećamo, Akademska solidarnost već je upozoravala da novi prijedlozi zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu nisu prihvatljivi, jer ne uvode besplatno obrazovanje. Optužili su i ministarstvo za krivotvorenje popisa institucija koje su podržale te zakonske prijedloge, za obmanjivanje javnosti informacijom da EU traži od Hrvatske nove (i baš takve) zakone, za nametanje novih zakona akademskoj zajednici usprkos njezinu dugotrajnom i snažnom otporu, te za naručivanje medijske hajke protiv akademske zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako, unatoč tim upozorenjima, nikakve konstruktivne reakcije druge strane nije bilo, sveučilišni su radnici odlučili pribjeći štrajku, kako bi, između ostaloga, pokušali izboriti besplatno školovanje koje to uistinu jest.

Vezani članci:

arti-201106210130006 arti-201106200905006 arti-201106170084006 arti-201103280150006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo