PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE KOMENTIRAO UHIĆENJA: / 'Još jedna jasna poruka - naša borba protiv korupcije je stalna, to smo dokazali...'

Image

Premijer je kazao kako se njegova Vlada bori protiv korupcije

17.9.2020.
12:17
VOYO logo

Jutros je krenula velika policijska akcija u kojoj je uhićen predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević. U istrazi u kojoj su obuhvaćeni i gradonačelnik Velike Gorice, saborski zastupnik HDZ-a Dražen Barišić te gradonačelnik Nove Gradiške, saborski zastupnik SDP-a Vinko Grgić, sumnja se kako su milijunski poslovi dijeljeni uz milijunske provizije.

Na sjednici Vlade ovu je situaciju komentirao i premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još jedna vrlo jasna poruka koju smo kazali i jučer u Saboru - zadaća svih tijela, osobito pravosudnih, DORH-a, USKOK-a i policije je da nepristrano i samostalno rade svoje posao. Ta poruka borbe protiv korupcije je stalna, naš prošli i ovaj mandat dokazuje da se protiv korupcije borimo konkretnim aktivnostima", kazao je Plenković. "Za svakog za koga se utvrdi da je kriv će odgovarati", rekao je premijer i kazao kako će detalje komentirati kada se upoznaju sa slučajem.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

USKOK U AKCIJI OD JUTRA, PRETRESI NA VIŠE LOKACIJA: Reporteri obišli sva ključna mjesta

Image

USKOK U AKCIJI OD JUTRA, PRETRESI NA VIŠE LOKACIJA: Reporteri obišli sva ključna mjesta

Policija pretražuje prostore Janafa

Javno poduzeće Janaf u četvrtak je potvrdilo da prostorije te tvrtke pretražuje policijski odjel za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

"U Janafu d.d. trenutačno su izvidi djelatnika policije i PNUSKOK-a te vas obavještavamo kako se u društvu na svim lokacijama održavaju redovite poslovne aktivnosti", navode u priopćenju. Prema neslužbenim informacijama, policija je u ranim jutarnjim satima pokrenula akciju u kojoj su, među ostalima, osumnjičeni predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević te gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić Hini je potvrdila da je "rano jutros na području više policijskih uprava policija započela s uhićenjima više osoba". No, u policiji pritom nisu željeli govoriti o nikakvim imenima. "Radi se o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem koje policija provodi u koordinaciji s USKOK-om unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije", ističe Mandić.

Dodaje da će se tijekom dana na više mjesta provoditi pretrage na različitim lokacijama te da će više detalja biti poznato u kasnijoj fazi postupka. Ured gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića u četvrtak je demantirao informaciju o njegovu uhićenju, no iz izvora bliskih istrazi se doznaje da je Barišić, iako nije formalno uhićen, ipak pod sumnjom u novom aktikorupcijskom slučaju. Prema pisanju medija u tijeku su i pretrage velikogoričke gradske uprave i komunalnih tvrtki, a predmet izvida je među ostalim i projekt nove kanalizacije i pročistača otpadnih voda u Velikoj Gorici, vrijedan 700 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) poslijepodne će raspravljati o zahtjevima da se dvojici saborskih zastupnika skine imunitet. Neslužbeno, radi se o Draženu Barišiću (HDZ) i Vinku Grgiću (SDP).

Komentari HDZ-ovih ministara

Uoči sjednice Vlade aferu su komentirali i ministri, pa je tako ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala: "HDZ i Vlada i riječima i djelom potpuno podržavaju rad DORH-a, USKOK-a, PNUSKOK-a, policije, svih institucija, koje trebaju samostalno i neovisno raditi svoj posao. Naravno, da čvrsto podržavamo borbu protiv korupcije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija Zdravko Marić te ministar graditeljstva Darko Horvat nisu imali komentara.

A što da kažem? Nemam nikakvih saznanja za išta komentirati. Mi kao Vlada se borimo protiv korupcije, neka institucije rade svoj posao", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar prometa Oleg Butković je rekao: "Ja ne znam ništa... Nema me što brinuti, institucije rade svoj posao", kazao je. Ne vidi sličnosti sa slučajevima Josipe Rimac.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo