Uskoro prijave za novi krug / Kreće novi krug subvencija za stambene kredite: Banke predložile APN-u da kamate budu između dva i tri i pol posto

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, a iznosit će najviše 1500 eura po četvornom metru do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura

20.2.2021.
7:00
VOYO logo

Otvorene su koverte s ponuđenim kamatama za novi krug stambenih subvencija. Brzo i pod maskama 14 banaka dalo je ponude, a efektivne kamatne stope kreću se od 2,09 do 3,5 posto.

"Ono što primjećujemo u 2020., a nastavak je i u 2021. značajan interes građana za ovaj tip kredita, odnosno za subvencionirane kredite", kazala je Kristina Perić, predstavnica OTP Banke. 

Konačnu listu banaka APN će objaviti idući tjedan, a do ovogodišnje subvencije stignu svi, jer vremena za papirologiju ima dovoljno.

"Prvi korak je provjera kreditne sposobnosti i provjera ima li nekretnina sve dokumente potrebne za prijavu na natječaj. Svi ti detalji su zapravo važniji od usporedbe kamatnih stopa i presudni u odluci za odabrati najbolji kredit za vas", rekao je Hrvoje Travarnikar, kreditni savjetnik. 

Jer i kredit s nižom kamatom na kraju može biti skuplji, upozoravaju stručnjaci. Na ovakav način dom je osiguralo gotovo 20.000 mladih obitelji. Na proljetni natječaj planira se javiti i Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
statistički podaci /

Zagrebački potres utjecao i na tržište nekretnina: Evo kolika je prosječna cijena stana u metropoli

Image
statistički podaci /

Zagrebački potres utjecao i na tržište nekretnina: Evo kolika je prosječna cijena stana u metropoli

"Na ljeto planiram i svadbu pa pokušavam riješiti obiteljsko stambeno pitanje za dulji period", poručio je Ivan Batinić iz Zagreba.

A potraga za stanom kaže nam, nije nimalo jednostavna.

"U okviru ovoga što nudi APN do nekih 100.000 eura jako teško je pronaći nekretninu za obitelj u smislu da ima bar dvije spavaće sobe - za djecu", dodao je Ivan. 

Jer cijene nekretnina vrtoglavo rastu.

"Najveći rast u posljednje dvije godine bilježi Rijeka, odnosno Primorje sa 16 posto, u Zagrebu posljednjih godinu dana bez obzira na potres i pandemiju bilježi rast od 9 posto, dok imamo slučaj u Osijeku da je rast cijena nekretnina preko 10 posto", pojasnio je Luka Prica, agent za nekretnine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najskuplji je kvadrat u Dubrovniku - u Staroj gradskoj jezgri penje se i do 8000, dok je u Splitu kvadrat u prosjeku 3000 eura.

"U Zagrebu je taj isti kvadrat oko 2100 eura, u Puli 1600, dok u Osijeku možemo kvadrat stana kupiti za 1100 eura", rekao je Prica. 

Prijave kreću krajem ožujka, a jednako ih čekaju i oni koji nekretninu kupuju, ali i oni koji je prodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo