KREĆE LOV NA LISICE I ČAGLJEVE: / Ministarstvo je raspisalo natječaj, lovci će dobiti najmanje 600 kuna po glavi

Image
Foto: PIXSELL, Goran Kovacic

Mješani ruralnog i prigradskog područja Podravine muče se sa sve češćim napadima lisicama i čaglja što predstavlja opasnost i za domaće životinje, ali i ljude

26.9.2018.
10:41
PIXSELL, Goran Kovacic
VOYO logo

Kako su sve češći napadi lisica i čagljeva na domaće životinje u području ruralnog i prigradskog područja Podravine, Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj vrijedan milijun kuna, na koji se mogu javiti lovačke udruge koje će za odstrijeljene životinje dobiti novčanu naknadu. Prema pisanju portala Podravski.hr, sve veći broj lisica i čaglji pridonosi smanjenju divljači u lovištima Republike Hrvatske, te su prijenosnici zoonoze, bolesti među kojima je najznačajnija bjesnoća.

Lovac može prijaviti prijaviti i ugovoriti najviše 21.000 kuna, a sufinancira se odstrjel lisice i čaglja s po 700 kuna po ocijenjenom trofeju, odnosno 600 kuna po divljači dostavljenoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višestruka korist

"Stanovnici ruralnih područja najbolje znaju kolike su štete od čaglja i lisice. Nadoknadu štete regulirali smo u prijedlogu novog zakona o lovstvu koji je u proceduri donošenja, a ovaj natječaj sufinancira dio koji se odnosi na uzročnike štete. Smanjenjem broja jedinki čaglja i lisice unaprjeđujemo javno-zdravstvenu sigurnost stanovništva, čuvamo raznolikost naših šuma i lovišta uz minimalnu štetu za stanovnike okolnih područja", izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, piše Podravski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznaju, na natječaj će se prijaviti nekoliko lovačkih udruga s područja Koprivničko-križevačke županije koje će moći odstrijeliti najviše 30-ak lisica i čagljeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo