IDE LI KRALJ POLITIČKIH IGARA U POHOD NA BANSKE DVORE? / 'Iako se ne ponaša racionalno, Bandić neće izazvati krizu vlasti i to samo iz jednog razloga'

Image
Foto: PIXSELL, Boris Šćitar

Političko otpadništvo, slučaj Milanke Opačić, mogućnost ulaska Bandićeve stranke u Vladu, isprazne prijetnje HNS-a i HSLS-a o izlasku iz vladajuće koalicije ako se to dogodi...

1.11.2018.
9:30
PIXSELL, Boris Šćitar
VOYO logo

Pretrčavanje bivše SDP-ovke MilankeOpačić u Bandićev Klub saborskih zastupnika izazvao je brojne, uglavnom negativne, reakcije u hrvatskoj javnosti. Načelno, kaže politički analitičar Davor Gjenero, prelaženje iz jedne političke stranke u drugu znači izdaju biračkog tijela. U hrvatskom političkom sustavu stranke su dio parlamentarnog poretka.

"Inicijalno, političke stranke nastale su tako da su se pojedini parlamentarni zastupnici udruživali kako bi osigurali reizbor u parlament, stvarali klub i time se odricali dijela slobode svoga manadata, u zamjenu za stvaranje mehanizma koje im osigurava reizbor", objašnjava Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, podsjeća Gjenero, Hrvatska stranke definira kao element političkog sustava i to je tradicija koja u suvremenoj ustavnoj praksi počinje sa prvim važnim poslijeratnim ustavom, a to je Ustav Savezne Republike Njemačke. U takvim okolnostima promjena stranačkoga dresa u toku mandata nije prihvatljiva.

Image
POLITIČARI 'POPLJUVALI' OPAČIĆ ZBOG PRELASKA BANDIĆU: /

Kosor je bila najbrutalnija, Grmoja otkrio ime sljedećeg prebjega

Image
POLITIČARI 'POPLJUVALI' OPAČIĆ ZBOG PRELASKA BANDIĆU: /

Kosor je bila najbrutalnija, Grmoja otkrio ime sljedećeg prebjega

Prelazak Milanke Opačić u Bandić Milan 365

"Načelno, u konsolidiranim demokracijama znači taj koji je to učinio, doduše može funkcionirati unutar stranke kojoj je prišao, ali je unutar te stranke u svojevrsnoj magarećoj klupi, smatra ga se čovjekom koji je jedanput izigrao biračko povjerenje i koji ubuduće takvo povjerenje ne zaslužuje," objašnjava Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ konkretno o slučaju gospođe Milanke Opačić, nastavlja Gjenero, onda je ta priča još jednostavnija jer se radi o političarki koja se našla na kraju političke karijere i koja je svijesna da kako god sukobi u SDP-u završili, njoj unutar te stranke nikada više neće biti mjesta na ijednoj kandidacijskoj listi.

Gjenero kaže da se radi o političarki koja je svjesna da je ovim mandatom definitivno završila njezina politička karijera jer ne postoji politička stranka na čijoj bi listi mogla biti reizabrana u neki novi parlamentarni saziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Zagreb: Milanka Opačić, novi član Kluba zastupnika Stranke rada i solidanosti 31.10.2018., Zagreb - Milanka Opacic odrzala je u Saboru konferenciju za medije i izjavila da ostaje neovisna zastupnica, ali da ce djelovati unutar kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti.

‘Opačić smrtnu presudu donio SDP’

"Radi se o osobi koja unutar SDP-a nije radila posao na terenu i nema nikakvo snažno uporište u stranci, već je uvijek bila osoba iz stranačke centrale," dodaje.

Gjenero ističe da su se nakon odlaska Zorana Milanovića u stranačkoj centrali toliko promijenili odnosi da ne postoji više kombinacija unutar koje bi ona opstajući u stranačkoj centrali zadržala svoje mjesto na nekoj budućoj listi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava da je bilo jasno kako je njezina politička karijera gotova kad su se dvije frakcije u SDP-u, koje se ne mogu ni o čemu dogovoriti, bez problema dogovorile da ona ne bude potpredsjednica Sabora, tada je bilo jasno da je s njom u političkom smislu gotovo.

Hoće li Milan Bandić u vladu?

"Što je nju u takvoj teškoj životnoj situaciji naganalo da mijenja stranački dres, pitanje je na koje ne mogu odgovoriti, ali niti tvrditi da se radi o koruptivnom interesu, ali u svakom slučaju radi se o nečemu što nema veze s demokratskom političkom praksom i dobrim običajima parlamentarizma," zaključuje Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milan Bandić nije u poziciji tražiti mjesto u Plenkovićevoj Vladi, smatra Gjenero, zbog toga što u Hrvatskoj ipak postoji ordinarni parlamentarni red. "Iako, njegov parlamentarni klub trenutno čini 12 saborskih zastupnika, njegovo financiranje odnosi se samo na one parlamentarne zastupnike koji su inicijalno izabrani s njegove liste", objašnjava Gjenero.

Mogao bi tražiti nekakvu promjenu unutar odnosa u koaliciji, prognozira Gjenero, samo ako bi izazvao parlamentarnu krizu. "Izazivati parlamentarnu krizu iz njegove pozicije je krajnje rizično, zbog toga što ona uvijek može završiti tako da aktivan predsjednik vlade može odmjeriti snage na ponovljenim izborima," podsjeća Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Robert Anic

Robert Anic/PIXSELL

‘Je li Bandić u stanju izazvati parlamentarnu krizu?’

Gjenero tvrdi da je sigurno da bi na ponovljenim izborima HDZ osvojio relativno pristojan rezultat, ali upitno je bi li im to bilo dovoljno da održe parlamentarnu većinu, iako oni kao stranka ne bi dramatično stradali, dočim Bandić nema nikakvu garanciju da bi njegova stranka nakon ponovljenih izbora ponovno postala parlamentarnom strankom.

Ističe da Bandićev broj od 11 ili 12 može na prvi pogled izgledati impozantno, ali on na političkom tržištu ne vrijedi ništa, ako Bandić nije spreman riskirati sve. Treba reći da se Bandić ne ponaša ciljno racionalno pa ne treba reći da neće riskirati. ‘Vrlo je teško s akterima koji ne djeluju ciljno racionalno predviđati što će učiniti’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ima iole elemenata ciljne racionalnosti u njegovom djelovanju i postupanju, on neće zaoštravati sadašnje odnose i neće gurati sustav prema eventualnoj parlamentarnoj krizi jer bi ona mogla više fatalna za njega, nego li za vladu," smatra Gjenero.

‘Bandić trenutačno ima pivotalnu poziciju’

Gjenero potvrđuje da on trenutačno ima pivotalnu poziciju jer Andrej Plenković bez njegovih 12 ne može uspostaviti parlamentarnu većinu, samo je pitanje je li formalno uspostavljanje većine uz pomoć kluba koji nije košer s pozicija elementarne demokratske parlamentarne kulture cijena koju je Plenković spreman platiti za održavanje na vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koalicija Plenkovića s Bandićem danas je vrlo fluidna, što Plenkoviću i odgovara. U zamjenu za to Bandić ima većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Posljedica raspada nacionalne koalicije bila bi gubitak jedinog resursa kojeg Bandić stvarno ima, a to je kontrola većine u gradu Zagrebu," ističe Gjenero.

Image
Foto: PIXSELL, Ivo Cagalj

Hvar: Grad Zagreb proglašen destinacijom godine 25.10.2018., Hvar - Dodjela nagrada za 10 najboljih u turizmu na Danima hrvatskog turizma, najvecem tradicionalnom skupu turistickih djelatnika u Hrvatskoj. Grad Zagreb proglasen je destinacijom godine, a premijer Plenkovic urucio je nagradu zagrebackom gradonacelniku Bandicu.

‘O ispraznim prijetnjama HNS-a i HSLS-a o izlasku iz vladajuće koalicije’

HNS i HSLS zaprijetili su izlaskom iz koalicije ako Bandić uđe u Vladu, no analitičar smatra da se radi o ispraznim prijetnjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HNS i HSLS u pravom smislu riječi ne postoje kao stranke, kao što Bandić nije parlamentaran u pravom smislu riječi jer je marginalno skupio inicijalne parlamentarne mandate i to prvi mandati s kojim je njegova koalicija ušla u parlament nisu bili njegovi nego mandati Ratka Čačića," objašnjava Gjenero.

Gjenero dodaje da je Bandić zapravo bio poražen na parlamentarnim izborima na koje je izišao u koaliciji s Reformistima, a HNS i HSLS nisu stranke u pravom smislu riječi jer ne nastupaju na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HNS je ušao u parlament zahvaljujući mandatima koje im je odstupio Milanović, a onda dio tih mandata se tokom saziva ovog saziva Sabora, prelio u većinski klub, a dio zastupnika formirao novu stranku i ostao u opoziciji, a HSLS-ovi zastupnici su u parlament izabrani s HDZ-ove liste," smatra Gjenero.

‘Kosor može biti siguran da će HDZ i dalje sponzorirati HSLS’

Gjenero tvrdi da ne postoje naznaka da HDZ ne bi na budućim parlamentarnim izborima bio spreman sponzorirati HSLS kao dugogodišnjeg suradnika, a Darinku Kosoru je važno održavati dobre odnose sa premijerom Plenkovićem i njegovom strankom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključuje da Kosor u svom istupu o demokratskoj političkoj kulturi radi na tim dobrim odnosima, šaljući poruku Bandiću da ne bi bilo dobro ako bi on povećao svoja iščekivanja, nego bi bilo bolje da to radi mlađi partner.

Image
Foto: PIXSELL, Vjeran Žganec-Rogulja

Varaždin: 4. sastanak Vlade sa županima i predstavnicima Udruge gradova 04.07.2018., Varazdin - 4. sastanak Vlade sa zupanima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge opcina te predsjednikom Odbora za lokalnu samoupravu u Hrvatskom saboru. Andrej Plenkovic, Radimir Cacic. Photo:

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo