BITKA ZA GRAD / Kreće javna rasprava o GUP-u: 'Građani, uključite se i pokažite Bandiću što želite od Zagreba'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ako se želite uključiti u javnu raspravu o izmjenama zagrebačkog GUP-a, možete to učiniti od 31. srpnja do 14. kolovoza

30.7.2019.
18:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Konačni prijedlog izmjena i dopuna zagrebačkoga Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba, koji uz Proračun predstavlja ključan politički dokument Grada, napokon kreće u javnu raspravu, a svi koji žele moći će u njoj sudjelovati pisanim putem. 

Javnosti će biti omogućen i uvid u prijedlog GUP-ovih izmjena i dopuna u predvorju Gradske uprave radnim danom od 8 do 15.30 sati, a 8. kolovoza bit će održano i javno izlaganje o izmjenama GUP-a u 17 sati u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumenti dostupni na uvid nalaze se i na službenim internetskim stranicama Grada Zagreba kao i sve ostale informacije, poput obrasca za podnošenje primjedbi, mišljenja i prijedloga koji se šalje na adresu zagrebačkoga Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Važno je istaknuti da se javna rasprava odnosi samo na dijelove GUP-a koji su izmijenjeni u odnosu na prijedlog iz 2017. godine jer je tada javnu raspravu prošao prvi prijedlog izmjena i dopuna GUP-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot

Podsjetimo, iako su stručna javnost, uključujući i onu međunarodnu, kao i civilno društvo te brojni građani i građanke Zagreba, ali i gradska oporba, mjesecima upozoravali da su naknadne promjene GUP-a unesene nezakonito i nedemokratski, gradonačelnik Milan Bandić čvrsto je bio nakanio GUP progurati na sjednici Gradske skupštine početkom srpnja.

No, do odlučivanja zastupnika i zastupnica o GUP-u na kraju ipak nije došlo jer je dan uoči sjednice Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo da nije dalo suglasnost na izmjene GUP-a jer nisu bile usklađene s Prostornim planom Grada Zagreba i poručilo: 'Elaborat prostornog plana potrebno je dopuniti i provesti ponovnu javnu raspravu te potom ponoviti zahtjev za suglasnost ovom Ministarstvu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić je morao povući svoj prijedlog sa Skupštine te je odmah najavio će se boriti svim pravnim i političkim sredstvima. I doista – nakon nekoliko dana objavio je da je pokrenuo ustavnu tužbu kojom osporava zakonsko rješenje po kojem Ministarstvo graditeljstva mora dati suglasnost Prijedlogu izmjena GUP-a Grada Zagreba. No tu obvezu imaju sve županije, a Zagreb kao glavni i najveći grad ima i status županije.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

''Određivanjem termina ponovljene javne rasprave usred ljeta Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada i gradonačelnik opet su pokazali prijezir prema mišljenju građanki i građana Zagreba koji cijelu godinu mukotrpno rade i plaćaju porez i najskuplji prirez u državi. Sav taj novac prosipa se na sulude i nepotrebne projekte koji nikome ne trebaju dok izostaju ulaganja u infrastrukturu koja se raspada. Na tom su tragu i ove nasilne izmjene najvažnijega gradskog prostornog dokumenta'', upozorava inicijativa "Savica za park" i poziva građane da se uključe u raspravu i pokažu kako imaju što reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stručna javnost i građani moraju biti u potpunosti uključeni u izradu GUP-a, Zagreb se mora razvijati tako da svojim građanima pruža veću kvalitetu života, bude grad koji se brine o potrebama svojih građana te osigurava i pruža dovoljno kvalitetnih javnih sadržaja, a ne da ih oduzima", poručili su iz HNS-a i također pozvali građane da se uključe u javnu raspravu o izmjenama GUP-a.

"Razvoj grada određuju građani, struka i odgovorna gradska uprava, a ne (ne)poznati i unaprijed određeni investitori", naglasili su HNS-ovci koji upozoravaju da je javna rasprava ''postignuta pritiskom'' i tempirana u jeku godišnjih odmora i praznika. Ipak, smatraju da se ''suradnjom i argumentiranim prijedlozima može zajednički doći do dokumenta koji će prihvatiti potrebu daljnjeg razvoja Zagreba, ali i potrebu građana Zagreba da imaju na raspolaganju dovoljno kvalitetnih javnih sadržaja''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Međutim, premda kreće nova rasprava, stari problemi i dalje su tu. Naime, objavljena dokumentacija sadrži iste nedostatke zbog kojih Ministarstvo nije ni prvi put izdalo suglasnost za ovakav GUP, upozoravaju Zelena akcija, Pravo na grad i Siget te traže od Ministarstva da zaustavi donošenje GUP-a: ''Konkretno, namjena zemljišta na prostoru Velesajma i hipodroma nije u skladu s Prostornim planom Grada Zagreba, što je bio jedan od glavnih prigovora Ministarstva''.

''Bandić je s tvrtkom Eagle Hills još u ožujku u Dubaiju potpisao Memorandum o razumijevanju za tzv. Zagrebački Manhattan na području Velesajma i hipodroma, a ubrzo zatim otvoreno izjavio da 'ako netko hoće napraviti neboder od 200 katova, neka ga napravi'. Sada se GUP mijenja na način koji na prostoru površine čak 110 hektara praktički dopušta gradnju bilo čega. Dakle, uz ostalo, ovom prostoru se dodaje i mješovita namjena, čime se omogućava gradnja zgrada, nebodera, trgovina, poslovnih objekata, banaka, hotela, ugostiteljskih objekata, javnih garaža, itd. To nije u skladu s prostornim planom višeg reda koji za prostor hipodroma predviđa sportsko-rekreacijsku namjenu, a za Velesajam isključivo gospodarsku namjenu'', upozoravaju udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Prijedlog izmjena GUP-a obiluje i nizom drugih problematičnih odredbi: ''Iako bi GUP morao biti razvojni i strateški dokument koji donosi ujednačena pravila i mjere, navedene izmjene obiluju iznimkama od pravila. Zadržava se čak 212 postojećih iznimki, a na to se sada dodaje još njih 40''.

Image
Foto: Ilustracija/Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Ilustracija/Patrik Macek/PIXSELL

Među njima je omogućavanje realizacije projekta Nacionalni stadion, bez javnog natječaja, kao i gradnja novih javnih garaža na području Donjeg grada, iako je jasno da bi to privuklo dodatne automobile u već prometom zagušene ulice gradskog središta. Također, uvode se i izuzeci u kojima količina gradnje u donjogradskim četvrtima može biti znatno viša nego do sada. Zvuči poznato? ''Slično je Bandić već bio omogućio Tomislavu Horvatinčiću na Cvjetnom trgu'', podsjećaju Zelena akcija, Pravo na grad i Siget i upozoravaju da su Nacrt GUP-a i sumnjiva procedura po kojoj se donosi u izravnoj suprotnosti s potrebama ovoga grada i zahtjevima njegovih građana i građanki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oni su proteklih godina jasno i glasno pokazali, putem zborova građana i raznih okupljanja, da zahtijevaju više demokracije pri donošenju prostornih planova svih redova, kao i zaštitu okoliša u kojem žive. Iako je evidentno da postoji jako veliki interes javnosti za izmjene zagrebačkog GUP-a, Bandić je odlučio sazvati javnu raspravu u vrijeme kada se u gradu nalazi najmanje stanovnika jer su mnogi ili na godišnjem odmoru ili su primjerice otišli raditi sezonske poslove'', upozoravaju.

''S obzirom na to da će javna rasprava trajati od 31. srpnja do 14. kolovoza, a javno izlaganje bit će održano 8. kolovoza te da je primjedbe moguće slati samo pisanim putem, jasno je da je Bandićev cilj dobiti što manje komentara građana i još jednom pokazati da ga ne zanima ni javno mnijenje, ni javni interes'', ističu Zelena akcija, Pravo na grad i Siget te upozoravaju: ''U takvom scenariju grad se polako, ali sigurno uništava u sprezi gradonačelnika i investitora, dok ćemo mi koji u ovom gradu živimo morati platiti cijenu te sprege''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo