PRATITE UŽIVO NA NAŠEM PORTALU / Kraljevski par stigao u Hrvatsku: princ Charles i vojvotkinja Camilla sletjeli na Pleso

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Charles i Camilla bit će u Hrvatskoj u ponedjeljak i utorak, u okviru turneje po regiji koja će od 14. do 19. ožujka uključiti i Srbiju, Crnu Goru i Kosovo. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović domaćica je njihova posjeta Hrvatskoj

14.3.2016.
14:25
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo
Image
KRALJEVSKI TRETMAN za kraljevski par /

Sve je spremno za dolazak princa Charlesa i vojvotkinje Camille: evo što će sve posjetiti!

Image
KRALJEVSKI TRETMAN za kraljevski par /

Sve je spremno za dolazak princa Charlesa i vojvotkinje Camille: evo što će sve posjetiti!

Princ Charles i vojvotkinja Camilla sletjeli su u ponedjeljak u Zagreb na početku dvodnevnog posjeta Hrvatskoj s bogatim programom usklađenim s njihovim radom i interesima, kojemu je cilj jačanje odnosa među državama i građanima. 

U 14,24 sati na pistu zagrebačke zračne luke sletio je čarter let iz Londona, a iz zrakoplova su desetak minuta kasnije izašli princ i vojvotkinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

(Igor Kralj/PIXSELL) 

Na crvenom tepihu ispred zrakoplova njihove kraljevske visosti, kako ih se službeno oslovljava, pozdravili su predstavnici Ureda predsjednice, šefica protokola Natalija Hmelina, predstojnik ureda Domagoj Juričić i savjetnik predsjednice za vanjsku politiku te diplomatski predstavnici obiju zemalja, veleposlanik u Britaniji Ivan Grdešić i britanski otpravnik poslova Ian Cliff sa suprugom, te britanski vojni ataše. Bila je tu i hrvatska počasna bojna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pratnji prinčevskog para doputovali su njihovi osobni tajnici, te osoblje britanskog kraljevskog osiguranja. Britanski novinari koji prate kraljevsku obitelj već su ranije stigli u Zagreb, a zajedno s hrvatskim novinarima za praćenje posjeta akreditirano ih je više od 180.

Program posjeta kraljevske obitelji u Zagrebu 

  • 14:30 - princ Charles i vojvotkinja Camilla sletjeli su u zagrebačku zračnu luku. 
  • 15:00 - nakon rukovanja i kratkog upoznavanja na Plesu, princ i vojvotkinja krenuli su prema Pantovčaku gdje će im svečani doček upriličiti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 
  • 16:00 - kraljevski par će uspinjačom stići na Gornji grad. Tamo će ih dočekati gradonačelnik Milan Bandić. Razgledat će Crkvu sv. Marka, a potom će ih primiti premijer Tihomir Orešković u Banskim dvorima o čijoj će obnovi nakon raketiranja u Domovinskom ratu moći čuti kratko predavanje. Razgledat će i Kulu Lotrščak, Crkvu sv. Marka te će se upisati u zlatnu knjigu.
  • 17:00 - u Hrvatskom narodnom kazalištu sudjelovat će na obilježavanju 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea gdje će odgledati kratki program u izvedbi djece koja su pobijedila na natjecanju British Councila.
  • 18:30 - Kraljevski par će se ponovno vratiti na Pantovčak gdje će biti organizirana svečana večera s više od 60 uzvanika iz svih područja javnog života kojom će i završiti prvi dan njihova posjeta Hrvatskoj

Princ Charles došao je peti put u Hrvatsku u kojoj je prvi put boravio prije gotovo 40 godina, a zadnji put prije dvadeset. Vojvotkinji Camilli ovo je prvi posjet Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj posjeta princa od Walesa i vojvotkinje, kojoj službeno pripada naziv princeze od Walesa, ali ga ne koristi zbog još živog sjećanja na pokojnu princezu Dianu, prvu Charlesovu suprugu, "jačanje je odnosa između Hrvatske i Velike Britanije, ali ne samo političkih nego i odnosa među građanima", rekao je uoči posjeta britanski otpravnik poslova u Hrvatskoj Ian Cliff.

Dodao je kako su Charles i Camilla važni veleposlanici Ujedinjenog Kraljevstva te da je njihov posjet znak važnosti koju Velika Britanija pridaje odnosima s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigodom susreta u Uredu predsjednice bit će razmijenjeni darovi, a kako se saznaje Charles i Camilla trebali bi dobiti umjetničku sliku i vina Iločkih podruma koja su služena i na krunidbi kraljice Elizabete II. 1952.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo