neko novo doba / Kraj vladavine pravnika. Stižu politolozi, a tu su uvijek i ginekolozi, psihijatri..

Doktora medicine tradicionalno je u hrvatskoj politici bilo puno - sjetite se samo doba Ivića Pašalića i Andrije Hebranga. Onda je stiglo doba pravnika

26.5.2021.
7:00
VOYO logo

Jedan je kandidat diplomirani ekonomist, drugi je hotelijer i poduzetnik. U Zagrebu su u konkurenciji politolog i ekonomist. U Splitu fizičar i inženjer pomorstva. A u Rijeci diplomirani inženjer građevine i liječnik.

Doktora medicine tradicionalno je u hrvatskoj politici bilo puno - sjetite se samo doba Ivića Pašalića i Andrije Hebranga. Onda je stiglo doba pravnika, to su i premijer i aktualni i dva bivša predsjednika. Je li stiglo neko novo doba?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer pravnik, predsjednik SDP-a pravnik. Predsjednik države pravnik. Trojica od pet dosadašnjih predsjednika države pravnici: osim Milanovića, Mesić i Josipović. I Račan je bio pravnik. Od dvanaest premijera, osam ih je bilo pravnika.

Image
Sučeljavanje Radića i Mlinarevića /

Žestoka svađa u studiju: 'Ja sam s 22 godine zapošljavao osam ljudi.' - 'Ja sam s 23 i pol zapošljavao 55'

Image
Sučeljavanje Radića i Mlinarevića /

Žestoka svađa u studiju: 'Ja sam s 22 godine zapošljavao osam ljudi.' - 'Ja sam s 23 i pol zapošljavao 55'

''Da, sigurno mi je pravo pomoglo kao predsjedniku, a još više dok sam bio u Saboru. A svoju drugu profesiju muzičara sam koristio u diplomaciji'', rekao je bivši predsjednik Republike Ivo Josipović.

Je li gotova pravno-polička era i prevlast pravnika u politici? Dolaze oni - politolozi. Najviše ih je u Možemo. Tomislav Tomašević - politolog, kandidatkinja za njegovu zamjenicu Danijela Dolenec - politologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri su se profesorice s Fakulteta političkih znanosti natjecale kao kandidatkinje platforme Možemo. Osim Dolenec koja ja izvanredna profesorica, tu su i docentice Ana Matan i Daniela Širinić. Još je desetak politologa u toj stranci.

''Mislim da nema nikakvog razloga zašto politolozi ne bi trebali biti i aktivnije angažirani u politici. Dapače, mislim da bi bilo svima nama bolje da je više politologa u politici'', rekla je izabrana zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Danijela Širnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić nije bio kozmonaut, ni Bathamn, ni Usein Bolt. Bio je politolog, koji je donio stil i karakter kakav nismo do tada vidjeli na političkoj sceni. Politolog je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

''Bit će teško politolozima teško nadmašiti nas pravnike'', rekao je Josipović.

Politika je do sada bila rezervirana osim za pravnike i za liječnike: Željko Reiner, Milan Kujundžić, Drago Prgomet, Biljana Borzan, Mirando Mrsić, Ines Strenja Linić, Andrija Hebrang, Mate Granić, Ivić Pašalić samo su neki od liječnika koji smo umjesto u ordinaciji gledali u saboru i vladi ili ih još uvijek pratimo u politici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Najljepše je dobiti priznanje od malog čovjeka, kada vidite da ste pomogli'', rekao je 9. svibnja 2019. Mate Granić.

''Kada je negdje liječnik svi se osjećaju nekako ponukanima da pitaju za neki zdravstveni savjet'', odgovorio je 9. svibnja 2019. godine Željko Reiner na pitanje traže li kolege da ih pregleda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovim izborima dva su istaknuta ginekologa i političara: Branko Dukić sadašnji gradonačelnik Zadra koji to ponovno želi biti, baš kao i ličko-senjski župan Darko Milinović. Dr. Dado kaže da je i dalje dostupan pacijenticama.

''U politici je slično, moraš biti dostupan ljudima i dati sve od sebe da im pomogneš pa kroz sintagmu mi se čini da je nama liječnicima ugrađen taj kod za politikom'', rekao je Darko Milinović, kandidat za ličko-senjskog župana.

Ima i jedna ginekologica u drugom krugu. Siščani mogu glasati za HDZ-ovu doktoricu, Željku Josić. Dubrovčani i neretvani za psihijatra. Župan i psihijatar želi biti Božo Petrov. Ovako je Petrov jedom odgovorio na pitanje dijeli li kolegama liječničke savjete: ''Budući da je moja struka specifična, ako budem to savjetovao, to bi doživjeli kao uvredu''.

I Rijeku želi voditi liječnik internist Davor Štimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Splitu profesor fizičar - Ivica Puljak koji je u Parizu doktorirao fiziku elementarnih čestica. Boje fizičara u politici brani i Davor Bernardić. Protukandidat mu je Vice Mihanović, inženjer pomorstva i doktor ekonomskih znanosti, o čijem se dijelu doktorske disertacije pisalo da je plagijat. Pun tipfelera i gramatičkih grešaka. Tom županijom želi vladati pogodite tko - još jedan pravnik Ranko Ostojić.

Osijek love inženjer građevine i ekonomist Ivan Radić te nagrađivani hotelijer i ugostitelj s Mišelinovom zvijezdicom Berislav Mlinarević.

Stvar je organizacije, kontrolinga, sve ono što treba jedan grad i to je ono što povezuje ova dva zanimanja'', rekao je Mlinarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U politiku sam se učlanio sa svojih 18, 19 godina sa željom da mijenjam neke stvari na svom kućnom pragu, u svom kvartu. Tada sam nakon određenog vremena postao i vijećnik u Gradskoj četvrti gdje smo se borili za određene projekte. I evo, danas sam kandidat za gradonačelnika grada Osijeka'', kazao je Radić.

Političar može biti svatko, ali skinuti s trona pravnike bit će teško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo