Povratak u politiku? / Kraj šutnje: Milanović podržao Bernardićevu listu! Ide li bivši šef stranke u utrku za Pantovčak?

Umjesto zbogom Milanović je politici očito rekao doviđenja jer u završnici kampanje za EU izbore javno hvali SDP-ovu listu

23.5.2019.
19:46
VOYO logo

"SDP-ova lista odskače, a i da nije tako, opet bih za nju glasao" - poručio je to Zoran Milanović i tako prekinuo šutnju, ali i indirektno podržao Davora Bernardića koji je listu slagao.  

Je li to napravio kao uvertiru za povratak u politiku i bitku za Pantovčak - još nije jasno, a politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević siguran je da Milanović reizbor aktualne predsjednice ne može ugroziti. No, Kuščević se sjetio svog bivšeg šefa Tomislava Karamarka, koji pak potporu HDZ-ovoj listi - nije dao.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Umjesto zbogom Milanović je politici očito rekao doviđenja jer u završnici kampanje za EU izbore javno hvali SDP-ovu listu i poručuje da će ju u nedjelju zaokružiti.

“Vjerojatno ne može štetiti, vjerojatno može i koristiti. Jeste li to očekivali? Naravno da sam očekivala, pa on je deset godina bio predsjednik stranke, bio je premijer, uopće mi se čini nelogično da bi bilo kakav drugi potez povukao”, govori kandidatkinja SDP-ove liste Biljana Brozan.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ostali sa socijaldemokratske liste uglavnom nerado komentiraju prvi istup bivšeg šefa i to kroz potporu njihovoj listi. Član glavnog odbora SDP-a, Željko Kolar ovaj navod nije htio detaljno komentirati, a Biljana Brozan za RTL Danas govori kako je teško komentirati takve zaključke jer se ni sam Milanović o tome još niej izjasnio. "U svakom slučaju mislim da dao podršku jer to smatra poštenim i korektnim. Mi se prema svojim predsjednicima ne odnosimo kao naši politički, govori.  protivnici koji svoje predsjednike izbace iz stranke, bili krivi, ne bili".

I HDZ se nada podršci bivšeg šefa?

 HDZ-ov politički tajnik Lovro Kuščević prisjetio se njihovog bivšeg šefa Tomislava Karamarka kojeg su prislili da da ostavku, ali ga nisu izbacili iz stranke. Kuščević se nada podršci bivšeg čelnika stranke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vjerujem da će i predsjednik, bivši predsjednik stranke Karamarko glasovati za Hrvatsku demokratsku zajednicu, rekao je Kuščević i dodao da se nada da će dobiti Karamarkovu podršku prije kraja kampanje. 

Karamarko se u telefonskom razgovoru na to samo nasmijao, ali i najavio veliku objavu nakon Europskih izbora. Tada se očekuje i sastanak aktualnog I bivšeg šefa SDP-a oko kandidatura za Pantovčak. Milanovića bi na tom putu mogli poduprijeti i aktualni HDZ-ovi partneri iz HNS-a, ali i šire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Vlade, Predrag Štromar to je kratko prokomentirao rekavši kako u demokraciji svatko može poduprijeti bilo koju listu.

Oglasio se i predsjednik HSS-a Krešo Beljak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam tu subjektivan, ja ne mogu govoriti protiv Zorana Milanovića i mislim da je bio sasvim fer"

Pitanje je samo hoće li Milanović nakon ovakvog istupa taktički opet ušutjeti ili se ovime kroz sporedna vrata vraća u politiku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić nije iznenađen

Aktualni predsjednik stranke Davor Bernardić za RTL Danas prokomentirao je cijeli slučaj i poručio da ga ta potpora nije iznenadila jer je ona na neki način iščekivana.

S druge strane otkriva da za to nije znao niti je očekivao da će Zoran Milanović svoju potporu ovako otvoreno dati SDP-ovoj listi. Bernardić otkriva kako nije razgovarao s Milanovićem, i ponovno spominje još potencijalnih mogućih kandidata za predsjedničke izbore iz redova SDP-a, a to su Tonino Picula i bivši predsjednik Ivo Josipović. Na pitanje o tome što misli o Milanoviću kao potencijalnom predsjedniku, nije htio odgovoriti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro je da je Zoran Milanović kao socijaldemokrat, član SDP-a i bivši predsjednik stranke dao podršku najboljoj listi, listi SDP-a. To je nešto što je za nas potpuno normalno, očekivano i prirodno. Oko davanja podrške me nije kontaktirao, 
ali to nije ni potrebno, rekao je Bernardić

Da odnos Davora Bernardića i Zorana Milanovića nikada nije bio idiličan, to nije novost. Međutim sada se postavlja pitanje je li ovaj čin od strane Milanovića bio takav kako bi se približio Bernardiću uoči kandidature za Pantovčak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo